Suedia și Finlanda au convenit să depună simultan cereri de aderare la NATO la jumătatea lunii mai

Suedia și Finlanda au convenit să depună cereri simultane de aderare la alianța NATO condusă de SUA încă de la jumătatea lunii viitoare, a informat presa nordică, relatează The Guardian.

Cotidianul finlandez Iltalehti a relatat luni că Stockholm a „sugerat celor două țări să-și indice disponibilitatea de a se alătura” în aceeași zi alianței NATO și că Helsinki a fost de acord „atâta timp cât guvernul suedez a luat această decizie”.

Ziarul suedez Expressen a citat surse guvernamentale care confirmă raportul. Prim-miniștrii celor două țări au declarat în această lună că deliberează pe marginea acestei chestiuni, argumentând că invazia Ucrainei de către Rusia a schimbat „întregul peisaj de securitate” al Europei și „a modelat dramatic mentalitatea” în regiunea nordică.

Prim-ministrul Finlandei, Sanna Marin, a spus atunci că țara ei, care are o graniță de 1.300 kilometri cu Rusia, va decide dacă va solicita să se alăture alianței „destul de repede, în săptămâni, nu în luni”, în ciuda riscului de a enerva Moscova.

Omologul său suedez, Magdalena Andersson, a spus că Suedia trebuie să fie „pregătită pentru tot felul de acțiuni din partea Rusiei” și că „totul s-a schimbat” când Moscova a atacat Ucraina. Rusia a avertizat în mod repetat ambele țări împotriva acestei mișcări.

Kremlinul a spus că va fi obligat să „restabilească echilibrul militar” prin întărirea apărării sale în Marea Baltică, inclusiv prin desfășurarea de arme nucleare, dacă cele două țări vor decide să abandoneze decenii de nealiniere militară prin aderarea la NATO.

Ministrul de Externe al Suediei, Ann Linde, a declarat săptămâna trecută că o revizuire amplă a politicii de securitate va fi încheiată până pe 13 mai degrabă decât pe 31 mai, așa cum era planificat inițial, adăugând că, odată cu analiza Finlandei deja publicată, „acum există multă presiune”, notează The Guardian.

Expressen a spus că cererile simultane ar putea fi depuse în săptămâna din 16 mai, coincizând cu o vizită de stat la Stockholm a președintelui finlandez Sauli Niinistö.

Sondajele de opinie recente au arătat că 68% dintre finlandezi sunt în favoarea aderării la alianță, mai mult decât dublul cifrei de înainte de invazie, și doar 12% sunt împotrivă categoric. Sondajele din Suedia sugerează că o mică majoritate a suedezilor susțin și calitatea de membru.

Ambele țări sunt oficial nealiniate din punct de vedere militar, dar au devenit parteneri NATO – participând la exerciții și schimbând informații – după ce și-au abandonat poziția anterioară de neutralitate strictă când au aderat la UE în 1995, după încheierea războiului rece.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here