Final de summit NATO. Concluziile și deciziile unui eveniment marcat de replici tăioase. „Trebuie să evităm o cursă a înarmărilor”

UPDATE ora 15.30: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, susține o conferință de presă la finalul întrunirii Consiliului Alianței:

LIVE TEXT:

 • Întâlnirea noastră a demonstrat că NATO rămâne unicul loc în care SUA și Europa se întâlnesc și discută.
 • Subliniez foarte clar că rămânem împreună, unu pentru toți și toți pentru unu, acesta este principiul Articolului 5.
 • Alianța a stabilit 30 de batalioane, 30 escadrile și 30 de nave de război, care vor fi disponibile în următoarea lună.
 • Am picat de acord privind extinderea domeniului NATO în spațiul cosmic.
 • Aliații au recunoscut progresul fără precedent pe care îl facem pentru împărțirea echitabilă a poverii financiare.
 • Liderii au fost de acord că trebuie și că vom face mai mult.
 • Liderii au picat de acord să întărească protecția informațională și măsurile în fața amenințările hibride.
 • Rămâne angajați în principiul descurajării, în timp ce păstrăm deschisă calea de dialog cu Rusia.
 • Suntem angajați în sporirea controlului armelor.
 • Liderii au fost acord că trebuie să găsim, ca alianță, metoda de a convinge China să participe la politicile de control al armelor.
 • Am picat de acord să inițiem un proces de reflecție, sub comanda mea, având ca scop întărirea proiectului politic al NATO.
 • Liderii NATO au decis să se întâlnească din nou în 2021.
 • Despre Turcia și blocarea planului de apărare a statelor baltice și Poloniei: Avem planuri în derularea pentru apărarea tuturor aliaților. Nu doar planuri, ci și forțe, tot mai multe forțe. Am triplat dimensiunea vitezei de reacție a NATO. Vom spori forțele și mai mult. Astăzi am picat de acord pe actualizarea planului pentru statele baltice și Polonia.
 • Despre tensiunile dintre Trump, Macron și Erdogan și impactul lor asupra unității Alianței: Dezacordurile vor atrage mereu mai multă atenție decât momentele în care ne punem de acord. Nu o spun ca pe-un reproș, ci este o realitate. Dezacordurile au caracterizat Alianța încă de la crearea ei. Puterea NATO este că mereu am trecut peste disensiunile noastre și ne-am păstrat unitatea.
 • Despre Macron și dialogul strategic cu Rusia: NATO este în favoarea unui dialog cu Rusia, credem în așa ceva, Rusia ne este vecină și trebuie să avem o relație mai bună cu Rusia. Dar trebuie să ne asigurăm că există predictibilitatea și transparență. De asemenea, trebuie să evităm o cursă a înarmărilor. Regretăm că Rusia a încălcat Tratatul INF.
 • Despre implicarea Chinei în controlul internațional al armelor și îngrijorările de securitate legate de China: NATO a fost tradițional concentrată pe URSS și apoi pe Rusia. Acum este prima oară când NATO, bazându-se pe analizele riguroase ale Alianței, a discutat despre provocările impuse de ascensiunea Chinei. Toți conștientizăm că nu este o problemă unidirecțională. Ascensiunea Chinei a scos multă lume din sărăcie, dar vine la pachet și cu o provocare balistică pe măsură. China are rachete care ar fi violat Tratatul INF dacă ar fi făcut parte din această structură. China este parte din anumite aranjamente, cum ar fi Tratatul de Neprofilerare Nucleară, dar trebuie să revizuim acele aranjamente și să le adaptăm la necesitățile realității.
 • Despre Macedonia de Nord și refuzul unor state europene de a accepta extinderea UE în Balcanii de Vest: Abia aștept să primim Macedonia de Nord ca al 30-lea nostru membru. Accesul Macedoniei de Nord va fi bun pentru regiune. Însă nu eu trebuie să comentez expansiunea UE.
 • Despre Turcia și sistemul rusesc S-400: Este o decizie a Turciei la nivel național. Îmi exprim îngrijorările, dar subliniez încă o dată că sistemul S-400 nu va fi integrat în NATO.

Conferința s-a încheiat.

UPDATE ora 12.00: Deschiderea întrunirii Consiliului NATO.

LIVE TEXT:

Jens Stoltenberg:

 • Regatul Unit este prima casă a NATO. De aceea este firesc să ne adunăm aici pentru a sărbători 70 de ani de la înființarea Alianței.

Boris Johnson:

 • Suntem tari ca piatra în angajamentul nostru față de NATO. Faptul că trăim azi în pace demonstrează puterea simplei propuneri din inima acestei alianțe. Cât timp vom fi uniți, nimeni nu ne va învinge și nimeni nu va porni un război.
 • Dacă NATO are un motto, acela este: „Unu pentru toți și toți pentru unu”.
 • Istoria ne arată că pacea nu trebuie tratată ca un bun gratuit. Atrocitățile de vinerea trecută din Londra ne arată de ce trebuie să combatem teroristul.
 • Marea Britanie este mândră că oferă cea mai mare contribuție din Europa în NATO.

Partea publică a ședinței s-a încheiat.


Evenimentul central al celei de-a doua zile a summitului NATO de la Londra îl reprezintă întrunirea Consiliului NATO la nivelul șefilor de stat. Pe agenda discuțiilor se numără subiecte precum avântul militarist al Chinei în cursa pentru dominația globală, combaterea terorismului și noile provocări ale relației tensionate NATO-Rusia.

Prima zi a summitului din capitala Marii Britanii s-a remarcat, așa cum era de așteptat, prin disensiuni între președintele francez Emmanuel Macron, care nu și-a retras declarația despre „moartea cerebrală” a NATO, și șeful de la Casa Albă, Donald Trump, care a bătut încă o dată cu pumnul în masă în privința echității poverii financiare.

Miliardarul american a lansat ostilităţile catalogând declaraţiile lui Emmanuel Macron drept „foarte insultătoare” şi „foarte, foarte rele” – „nimeni nu are mai multă nevoie de NATO decât Franţa”.

În faţa preşedintelui francez, miliardarul american a adoptat mai târziu, marţi, un ton mai conciliant. Cei doi lideri s-au pus de acord asupra capacităţilor lor de depăşi ceea ce Trump a catalogat drept un ”diferend minor” comercial.

Însă supărarea continuă cu privire la NATO. Şeful statului francez a rămas ferm şi îşi „menţine” declaraţiile care au iritat majoritatea aliaţilor.

Donald Trump a criticat de asemenea dur voinţa Parisului de a taxa giganţii tehnologici americani. Administraţia sa a ameninţat deja să impună taxe vamale de până 100% unor produse franceze în valoare de 2,4 miliarde de dolari precum brânza roquefort, iaurturi şi vin spumant.

Un alt nucleu conflictual l-a avut ca protagonist pe liderul de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, prins în ringul unor declarații vitriolante cu omologul său de la Paris.

În planul intern al organizaţiei, intervenţia lansată de Ankara în octombrie în nord-estul Siriei, fără a informa celelalte state membre ale Alianţei, a crescut tensiunile. Situaţia a frizat un incident diplomatic săptămâna trecută, când Recep Tayyip Erdogan a apreciat că Emmanuel Macron este cel în stare de „moarte cerebrală”.

Aceste schimburi de replici au eclipsat provocările pe care le au de dezbătut membrii NATO, care se reunesc miercuri dimineaţa în golful de lux Watford, la periferia Londrei, după un dineiu, marţi seara, în jurul reginei Elizabeth a II-a, la Buckingham Palace.

În fruntea preocupărilor se află ascensiunea puterii Chinei şi militarizarea spaţiului, dar şi relaţiile dificile cu Rusia.

Vladimir Putin a denunţat marţi comportamentul „incorect, chiar grosolan” al NATO, acuzată de Kremlin că a continuat să se extindă în pofida promisiunilor făcute, potrivit Moscovei, înaintea căderii URSS. Însă el s-a declarat pregătit să coopereze cu Alianţa Nord-Atlantică.

„Trebuie să iniţiem un dialog fără naivitate cu Rusia, pentru a reduce conflictualitatea” cu ea, a subliniat Emmanuel Macron, reclamând drept „precondiţie” ”progrese” în rezolvarea crizei dintre Rusia şi Ucraina.

În afară de atacurile la adresa Franţei, Donald Trump, care de când a fost ales îi împinge pe aliaţi să-şi crească bugetele militare cu scopul de a împărţi mai mult povara, a lansat un nou atac la adresa „rău platnicilor” din NATO, mai ales a Germaniei.

El vrea să menţină presiunea asupra aliaţilor, pentru a le impune să-şi respecte angajamentul de a consacra 2% din PIB bugetelor lor militare în 2024. Franţa va depăşi echivalentul a 2% în 2025, însă Germania, cu 1,42% în 2020, îşi va respecta angajamentul abea la începutul deceniului 2030.

Universul.net vă ține la curent – prin știri și live text-uri – cu cele mai importante aspecte legate summitul NATO de la Londra.

Citiți mai jos cronica primei zile a summitului:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here