„Cine ar fi crezut că țara mea va face parte din Vest, membră NATO și UE?” Discursul mobilizator al lui Geoană la summitul de la Londra

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, a susținut un discurs în prima zi a summitului NATO de la Londra, adresat în special tinerilor, pe care fostul ministru de Externe i-a îndemnat să nu cadă pradă teoriilor eurosceptice.

„Vin din România. Și am fost suficient de norocos să fiu primul secretar general adjunct al NATO care reprezintă un nou aliat. În țara mea s-au aflat milioane și milioane de oameni care au fost despărțiți de lagărul comunist. Cine ar fi crezut că țara mea va face parte din Vest, membră NATO, membră UE? Uneori am senzația că trăiesc un vis”, a declarat Mircea Geoană în fața auditorului din Central Hall Westminter.

Oficialul NATO a amintit un episod din anii comunismului. „Am să vă spun ceva. În tinerețea mea, în fiecare an depuneam documentele pentru viză și primeam de fiecare dată o ilustrată urât mirositoare, prin care Securitatea mă anunța că mi-a fost «aprobată negativ» viza”.

„Ca român, trebuie să le mulțumesc lui Vaclav Havel și Lech Walesa, care au stabilit argumentul moral pentru reunificarea Europei, care au oferit generațiilor despărțite binecuvântarea libertății”, a mai declarat Geoană de la tribuna NATO.

„Ceea ce aducem (noi, românii – n.r.) în această alianță a noastră este simțul unei urgențe intense de a rămâne relevanți și credincioși valorilor noastre și nu să fim descurajați de schimbarea rapidă a lumii. Un român în funcția de secretar general adjunct al NATO, asta-i bună! Îmi amintesc că aveam un enorm complex provincial”, a adăugat Mircea Geoană.

„Europa și America sunt fațetele aceleiași monede”

În privința ideii că Europa nu mai identifică în prezent prin relația cu Statele Unite, secretarul general adjunct al NATO a făcut următorul comentariu: „Când cineva ne spune alegeți între Europa și America, eu le spun: Nu putem face asta. Europa și America sunt fațetele aceleiași monede. Noi vom alege mereu securitatea. Și avem un simț extrem de dezvoltat al supraviețuirii”.

„Nu vă îndoiți vreodată de valorile democrației și ale unei societăți deschise”, a îndemnat Mircea Geoană.

Despre Articolul 5, al apărării colective NATO, Geoană a făcut următoarea subliniere: „Articolul 5 înseamnă să fim credincioși angajamentelor noastre cu orice preț”.

„Acum 30 de ani, pe străzile din București și Timișoara, în singura revoluție sângeroasă din fostul bloc comunist, am făcut o gaură în steagul comunist. Prin acea gaură am vrut să prindem timpul pierdut al istoriei. Luptați pentru democrație! Luptați pentru libertate! Și vom avea sute de ani lucrurile pe care le avem azi. Acesta este mesajul pe care vi-l aduc dintr-o parte dificilă a Europei”, a conchis oficialul NATO.

Cei 29 de lideri ai statelor membre ale NATO se reunesc marţi la Londra pentru a marca cea de-a 70-a aniversare a Alianţei Nord-Atlantice, umbrită însă de dispute referitoare la scopul şi direcţia sa strategică.

Pe parcursul a două zile, reuniunea va declanşa un „proces de reflecţie” destinat consolidării cooperării politice în interiorul NATO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here