Sute de oameni, dornici să îl adopte pe Sașa Reznicenko, orfanul din Ucraina, găzduit de un centru social din Băicoi

Sașa Reznicenko, un băiețel în vârstă de doar 9 ani, orfan refugiat din zona Odessa, a stârnit un val de empatie din partea prahovenilor și numai. Sute de mesaje au fost transmise de către oameni cu suflet nobil, dornici să îl adopte pe băiețelul ucrainean, aflat, acum, în grija Protecției Copilului Prahova, scrie Observatorul Prahovean.

Sașa, alături de alți zeci de copii, a ajuns, pe 4 martie, la Complexul de Servicii Comunitare „Rază de Soare” din Băicoi. „Nu am mamă și nici tată, au murit. Acum, nu mai am nici țară”, au fost cuvintele rostite de copil, cuvinte care au emoționat o întreagă comunitate.

Sute de oameni, impresionați de drama băiețelului, și-au manifestat interesul de a-l adopta sau a-l lua în grijă temporar, până la soluționarea conflictului din Ucraina.

Minorul se află în evidența DGASPC Prahova, împreună cu un grup de copii, proveniți din sistemul de protecție din Ucraina. Toți acești copii au cetățenie ucraineană și nu au statutul de copii adoptabili, în conformitate cu legislația prevăzută în materia adopției din România. La acest moment, procedura de adopție aplicabilă acestor minori este cea prevăzută de legislația din țara de proveniență, respectiv Ucraina.

Persoanele de naționalitate română, domiciliate în România , care doresc să adopte minorul în cauză nu pot face acest lucru, întrucât acesta nu se află în evidența Registrului Național de Adopții din România și, implicit, nici în evidența Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție ca fiind declarat adoptabil. În prezent, în România, pot fi adoptați doar copiii cetățeni români, pentru care s-a deschis procedura de adopție.

În prezent, copiii ucraineni care se află în evidența DGASPC Prahova, inclusiv minorul Sașa Reznicenko, beneficiază de măsură de protecție specială, până la schimbarea condițiilor care au determinat luarea acestor măsuri și nu putem aprecia când va avea loc această schimbare”, este comunicatul DGASPC Prahova, mai precizează sursa citată.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here