Macedonia de Nord, șanse mai mari ca Albania să înceapă negocierile cu UE

Sursa: Pexels

În analiza referitoare la reuniunea de la Helsinki a șefilor diplomațiilor UE și ai statelor candidate la UE, cotidianul german „Frankfurter Allgemeine Zeitung” (FAZ) apreciază că în comparație cu Albania, Macedonia de Nord are șanse mai mari să înceapă negocierile de aderare la UE.

În articolul intitulat „Șanse mai mari pentru Macedonia de Nord” se menționează că încă de la începutul reuniunii a fost evident că șeful diplomației europene, Federica Mogherini, consideră că sunt șanse mari ca în octombrie să fie adoptată hotărârea privind începerea negocierilor de aderare cu Albania și Macedonia de Nord.

„Decizia privind începerea negocierilor cu Albania și Macedonia de Nord nu a fost luată încă din cauza împotrivirii Franței, Olandei și Danemarcei” – comentează FAZ și adaugă că Parisul dorește o reformare a UE înainte de extindere, în timp ce la Haga și Copenhaga există îngrijorări din cauza stagnării proceselor de reformă din Albania.

Acesta este motivul pentru care FAZ nu exclude posibilitatea ca UE să hotărască să înceapă negocierile mai întâi cu Macedonia de Nord, mai ales că șeful diplomației germane, Heiko Maas, consideră că este necesar ca despre statele candidate să se discute separat.

Totuşi, FAZ citează declarația ministrului finlandez de externe care l-a avertizat pe omologul său german că amânarea unei astfel de decizii poate mări influența altor state în regiunea Balcanilor de Vest.

Sursa: RADOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here