Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis, miercuri seară, o scrisoare președintelui Klaus Iohannis în care îi cere să nu îi numească pe noii miniștri propuși în locul celor demisionari ai ALDE. Fostul lider al Senatului precizează că cei trei nominalizați de premier nu mai sunt membri ai ALDE.

Scrisoarea transmisă de Călin Popescu Tăriceanu șefului statului:

„Stimate domnule președinte Klaus Iohannis,

Am văzut în spațiul public anunțul doamnei prim-ministru Dancila, potrivit căruia a propus, pentru portofoliile ministeriale rămase vacanțe în urmă demisiei miniștrilor ALDE, trei persoane despre care domnia să afirmă că fac parte din ALDE.

Pe această cale doresc să va fac următoarele precizări:

În ședința Delegației Permanente a ALDE din dată de 26 august s-a votat cu majoritate covârșitoare (83 voturi pentru și 2 abțineri) denunțarea protocolului cu PSD, precum și retreagerea din coaliția de guvernare.

Mai mult, în ședința Biroului Politic Central al ALDE din 3 septembrie s-a hotărât, tot cu o majoritate covârșitoare, excluderea oricărui membru care acceptă o desemnare din partea altui partid într-o funcție publică fără acordul organismelor statutare. Prin urmare, persoanele care au acceptat nominalizările pentru funcțiile de miniștri sunt decăzuți din calitatea de membru ALDE cu efect imediat.

Având în vedere cele de mai sus, va solicit că, în analiză pe care o veți face privind aceste propuneri, să luați în considerare prevederile articolului 85, alineat 3, din Constituție”.

Articolul 85 din Constituție la care face referire liderul ALDE se numește „Numirea Guvernului” și prevede următoarele:

„(1) Președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru și numește Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanță a postului, Președintele revoca și numește, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

(3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziția politică a Guvernului, Președintele României va putea exercită atribuția prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru”.

Premierul Viorica Dancila a anunțat, miercuri, că va propune membri ALDE pentru portofoliile de miniștri vacanțe, respectiv Grațiela Gavrilescu la Ministerul Mediului, Ion Cupa la Ministerul Energiei și Ștefan-Alexandru Baisanu, că ministru pentru Relația cu Parlamentul. Propunerile vor fi trimise miercuri președintelui Klaus Iohannis.

Pe 27 august Anton Anton a demisionat de la conducerea Ministerului Energiei, Grațiela Gavrilescu de la Ministerul Mediului, iar Viorel Ilie din funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul. Demisiile au venit la o zi după ce ALDE a decis ieșirea de la guvernare.

Singurul ministru rămas atunci în Executiv a fost Ramona Mănescu la Externe. Ea a demisionat ulterior din ALDE.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here