Tatăl lui Cabral, deținut politic în Congo, a fost eliberat în stare gravă din închisoare

Alexandre Ibacka Dzabana, tatăl lui Cabral, se află în stare gravă, după eliberarea din penitenciarul din Brazzaville, Congo, acolo unde fusese trimis pentru acțiuni îndreptate împotriva regimului președintelui Denis Sassou Nguesso.

Recent, presa de opoziție din Congo a publicat și o fotografie cu medicul Alexandre Ibacka Dzabana și un alt activist, Christ Belvy Dongui, în spatele gratiilor.

Imaginea ar fi fost realizată în luna aprilie a acestui an, în Brazzaville, iar din ea se pot vedea condițiile grele în care era deținut tatăl lui Cabral. Pe de altă parte, bărbatul părea să fie într-o stare relativ bună de sănătate, spre deosebire de finalul lunii iulie, atunci când a fost eliberat, informează wowbiz.ro.

În momentul eliberării pentru a fi cercetat în libertate, Alexandre Ibacka Dzabana nu se mai putea deplasa singur, fiind nevoie de câțiva prieteni pentru a-l putea ajuta să parcurgă distanța de la poarta penitenciarului la ambulanță.

În prezent, Alexandre este internat într-un spital din capitala statului Congo, iar starea lui rămâne în continuare gravă.

Publicația online congo-liberty.com și diaspora congoleză au anunțat că demarează o campanie de donații pentru asistență medicală în cazul lui Ibacka Dzabana dar și altor patru activiști care se confruntă cu probleme de sănătate după ce au fost, la rândul lor, închiși pentru că acțiunile lor puneau în pericol ”democrația din Congo”.

Alexandre Ibacka Dzabana este acuzat de ”atentat la singuranța națională a statului” și va fi cercetat în libertate.

El și-a petrecut 4 luni în centrul de detenție din Brazzaville, în condiții grele, iar starea lui de sănătate s-a înrăutățit dramatic. Bărbatul suferă de astm și este diabetic.

Tatăl lui Cabral este președintele unui ONG care are ca obiectiv protejarea drepturilor omului. El a fost arestat în luna martie a acestui an, cu 10 zile înainte de alegerile din Congo, care s-au încheiat cu obținerea unui nou mandat de președinte pentru Denis Sassou Nguesso, omul care conduce statul din 1979 (cu o pauză de 5 ani). Principalul contracandidat al acestuia a murit în dimineața alegerilor din cauza COVID-19.

Mai multe organizații internaționale au protestat împotriva reținerii doctorului Ibacka, pe care au considerat-o ilegală. Acestea au acuzat că tatălui lui Cabral nu i s-au prezentat acuzațiile, că nu a avut voie să vadă un avocat și că familia lui nu a putut lua legătura cu el timp de mai multe săptămâni, relatează wowbiz.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here