„Te vor zdrobi acolo”. IK-2, colonia penitenciară unde se află Navalnîi

Oficialii ruși au declarat duminică că opozantul Alexei Navalnîi se află într-o colonie penitenciară din regiunea Vladimir, la trei ore distanță de Moscovei, unde va petrece următorii doi ani și jumătate.

Patru foști deținuți ai coloniei penale IK-2 – pe care mass-media rusă de stat a identificat-o drept colonia unde se află Navalnîi – au declarat pentru The Moscow Times că este una dintre cele mai dure închisori din Rusia.

„Este o închisoare extrem de strictă. Încearcă să-ți controleze fiecare pas, fiecare gând”, a spus Konstantin Kotov, care a petrecut doi ani în IK-2, după ce a fost arestat în timpul protestelor din vara anului 2019 de la Moscova și condamnat în baza unei legi controversate care incriminează participarea „repetată” la mitinguri neautorizate.

Kotov a explicat că Rusia are patru tipuri de colonii penitenciare, fiecare cu un regim diferit în funcție de gravitatea infracțiunilor săvârșite.

Închisoarea lui Navalnîi are așa-numitul „regim obișnuit”, cu prizonieri găzduiți într-o baracă mare cu până la 150 de paturi în fiecare. Cu toate acestea, spune Kotov, condițiile din IK-2 sunt însă mai apropiate de cele observate în coloniile cu „regim sever”.

„Deținuți care au trecut prin diferite închisori din Rusia mi-au spus că asta a fost cea mai grea. Infractorii duri au resimțit-o cu adevărat ca pe o închisoare de maximă siguranță”, a subliniat Kotov.

Decizia de a-l transfera pe Alexei Navalnîi la IK-2 a fost întâmpinată cu îngrijorare de activiștii pentru drepturile omului care monitorizează situația deținuților aflați în închisorile din Rusia.

„Nu există nicio regulă acolo. Te vor zdrobi. Acolo se întâmplă lucruri rele de foarte mult timp, unul dintre ele fiind dezvăluite de Vladimir Pereverzin în urmă cu 10 ani „, a spus Kuryanov, referindu-se la un fost manager al companiei petroliere Yukos care, la fel ca șeful său, Mihail Khodorkovski, a fost urmărit penal pentru acuzații de corupție și a petrecut șapte ani în spatele gratiilor.

Ultimii doi ani de închisoare ai lui Pereverzin, din 2010 până în 2012, au fost petrecuți în IK-2, pe care a descris-o într-o carte de memorii. Într-o conversație telefonică din Berlin, unde locuiește acum, Pereverzin a declarat pentru The Moscow Times că pe Navalnîi îl așteaptă o „perioadă grea”.

„Condițiile erau sumbre acolo. Închisoarea este lângă o mlaștină, este rece și umedă și cu mâncare proastă. Atunci era un loc violent.”

„Ca tortura”

Majoritatea prizonierilor din IK-2 se află acolo acuzați de furturi și trafic de droguri, a declarat avocatul Kuryanov. Cu toate acestea, el a adăugat că închisoarea găzduiește ocazional și deținuți politici de profil, precum Pereverzin, Kotov și activistul naționalist Dmitri Demușkim, care a petrecut doi ani în IK-2 pentru incitarea la ură.

Într-un schimb de mesaje cu The Moscow Times, Demușkim și-a descris timpul petrecut în IK-2 ca fiind „ca tortura”.

El a spus că și-a petrecut primele opt luni în închisoare în cel de-al doilea sector al coloniei, cunoscut printre prizonieri drept SUKA („curva”), unde condițiile erau deosebit de dure.

„Mi s-a interzis să vorbesc cu alți deținuți, li s-a interzis să se uite la mine, mâinile mele erau întotdeauna la spate când ieșeam din celulă. Era interzisă participarea la biserica închisorii, desfășurarea oricăror activități sportive.”

Atât Pereverzin, cât și Kotov au spus că nu au suferit violențe fizice severe din partea gardienilor și sunt de părere că asta se datorează profilului lor public, un factor care ar trebui să cântărească și în cazul lui Alexei Navalnîi.

„Paznicii nu vor dori un scandal național”, a explicat Pereverzin.

Închisorile rusești sunt afectate de scandaluri de tortură de ani de zile. Chiar săptămâna trecută, ziarul independent rus Novaya Gazeta a publicat imagini video în care arăta actele de tortură aplicate unor deținuți ruși – dintre care unul a murit la scurt timp după filmare – în Iarosvlav, o regiune care se învecinează cu Vladimir.

Organizaţia Naţiunilor Unite a anunţat că două experte vor da publicităţii luni concluziile unei investigaţii cu privire la cazul Navalnîi.

Agnes Callamard, expert ONU în asasinate şi Irene Khan, expert ONU în libertatea de opinie şi de exprimare, îşi vor face publice concluziile cu privire la ancheta lor în cadrul unei conferinţe de presă care va avea loc luni, la Geneva (15:00 GMT).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here