Teheranul spune că şi-ar putea revizui „doctrina nucleară”, din cauza ameninţărilor israeliene

Sursa: X.com

Iranul şi-ar putea revizui „doctrina nucleară” ca urmare a ameninţărilor israeliene, a declarat joi un comandant de rang înalt al Gardienilor Revoluţiei, trupele de elită ale republicii islamice, ceea ce generează îngrijorare cu privire la programul nuclear al Teheranului, despre care acesta a afirmat întotdeauna că este dezvoltat strict în scopuri paşnice, relatează Reuters.

Israelul a declarat că va riposta la atacul iranian cu rachete şi drone din 13 aprilie, despre care Teheranul spune că a fost efectuat ca răspuns la un presupus atac israelian asupra complexului ambasadei sale din Damasc la începutul acestei luni, potrivit News.ro.

„Ameninţările regimului sionist (Israelul – n.r.) împotriva instalaţiilor nucleare iraniene fac posibilă revizuirea doctrinei noastre nucleare şi abaterea de la consideraţiile noastre anterioare”, a declarat Ahmad Haghtalab, comandantul Gărzilor Revoluţiei responsabil cu securitatea nucleară, citat de agenţia de ştiri Tasnim.

„Dacă regimul sionist doreşte să acţioneze împotriva centrelor şi instalaţiilor noastre nucleare, vom răspunde cu siguranţă şi în mod categoric cu rachete avansate împotriva propriilor lor situri nucleare”, a ameninţat Haghtalab.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, are ultimul cuvânt de spus în ceea ce priveşte programul nuclear al Teheranului, pe care Occidentul îl suspectează că are scopuri militare.

În 2021, ministrul iranian al informaţiilor de atunci a declarat că presiunea occidentală ar putea împinge Teheranul să caute să se înzestreze cu arma nucleară, a cărei dezvoltare a fost interzisă de Khamenei printr-o fatwa (decret religios), la începutul anilor 2000.

„Construirea şi stocarea de bombe nucleare este greşită, iar utilizarea lor este haram (interzisă, din punct de vedere religios) … Deşi avem tehnologie nucleară, Iranul a evitat-o cu fermitate”, a reiterat Khamenei în 2019.

Ministerul de Externe al Iranului nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Discuţiile indirecte dintre Teheran şi Washington pentru a revigora pactul nuclear iranian din 2015 au intrat în impas din 2022. Acordul, menit să împiedice Iranul să dezvolte o armă nucleară, prevedea ca Teheranul să accepte restricţii asupra programului său nuclear şi inspecţii mai ample din partea Naţiunilor Unite, în schimbul încetării sancţiunilor ONU, ale Uniunii Europene şi ale SUA.

Acordul, care a limitat îmbogăţirea uraniului de către Iran la 3,67%, a fost abandonat în 2018, după ce preşedintele american de atunci, Donald Trump, a scos SUA din acord spunând că era prea generos cu Teheranul.

Rafael Grossi, şeful organismului de supraveghere nucleară al ONU, a declarat în februarie că Iranul a continuat să îmbogăţească uraniu la rate de până la 60% puritate, ceea ce depăşeşte cu mult nevoile pentru utilizarea nucleară comercială.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here