Texas | Legea care limitează dreptul la întreruperea sarcinii, restabilită

Controversata lege care limitează dreptul femeilor din Texas la întreruperea sarcinii, blocată recent de un judecător federal, a fost restabilită de o Curte de apel federală, informează AFP, preluată de News.ro.

În urmă cu câteva zile, judecătorul Robert Pitman a aprobat o cerere a administraţiei Biden de a împiedica punerea în aplicare a legii în timp ce ea este contestată legal. Pitman, judecător din Austin, a scris în avizul său de 113 pagini că, din momentul în care legea a intrat în vigoare, la 1 septembrie, „femeile au fost ilegal împiedicate să aibă control asupra propriilor vieţi în felul în care sunt protejate de Constituţie”.

Procurorul general al Texas-ului, republicanul Ken Paxton, a făcut apel la curtea federală din New Orleans, cunoscută ca fiind una dintre cele mai conservatoare din ţară şi care i-a dat câştig de cauză.

AFP notează că probabil guvernul federal american va contesta decizia Curţii de Apel la Curtea Supremă.

Legea, formulată şi adoptată de legislatorii republicani din Texas, interzice întreruperile de sarcină după detectarea bătăii inimii fetusului, un moment la care majoritatea femeilor nu ştiu că sunt însărcinate. Nu fac excepţie sarcinile rezultate dintr-o agresiune sexuală sau o relaţie incestuoasă.

În plus, ea dă dreptul oricui să acţioneze în judecată medicii care fac avorturi după a şasea săptămână de sarcină. Susţinătorii ei spun că îi protejează pe cei nenăscuţi.

OCDE: Acord global pentru un impozit minim de 15% aplicat marilor corporaţii. Primele reacţii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here