The Spectator: Emma Răducanu poate salva tenisul

Sursa: WTA

Ceva perfect la sfârșitul verii: Emma Răducanu, la US Open, în plină dezlănțuire, înregistrând victorii pe linie și punctând meci după meci fără a pierde vreun set, la vârsta improbabilă de 18 ani. Cei mai buni, în tenis, ca și-n toate sporturile, aproape fără excepție, fac totul să pară frumos – de aceea nu ne putem lua ochii de la ei (deoarece frumusețea este o superputere)”, scria jurnalistul Damian Reilly într-un articol din The Spectator, cu puțin înaintea victoriei spectaculoase de sâmbătă. 

🔷 Răducanu face ca jocul de tenis să debordeze de frumusețe. În timp ce așteaptă să primească serviciul, complet concentrată, pare ca și cum ar fi ajuns pe teren direct de pe paginile unei reviste de modă. Există, de asemenea, o calitate inconfundabilă a Hollywoodului în felul în care ea își atinge acum potențialul la Flushing Meadows, după ce-a intrat la Wimbledon în conștiința lumii sportului.

Modul în care se mișcă Răducanu este uluitor – ținuta ei atletică și coordonarea, evidente în tot ceea ce face, sunt fascinante și impecabile. Ca să spunem drept, până acum a făcut ca tinerele de pe cealaltă parte a fileului – sportive de elită, poziționate în vârful piramidei în – să pară înfricoșate și slabe. De fapt, ultimele ei două adversare au făcut pur și simplu implozie când au conștientizat forța cu care se confruntau. Ambele se clasau în top 50. Răducanu le-a demolat.

Tenisul este însetat de noi staruri. Tenisul masculin s-a profesionalizat ca urmare a longevității ciudate și aparent nesfârșite a celor trei monștri sacri. Roger Federer (40 de ani) joacă de mai bine de două decenii, iar Rafa Nadal (35) și Novak Djokovic (34) de un pic mai puțin timp. Au oferit multe turnee palpitante, dar în ultimii ani controlul lor pare să fi stânjenit dezvoltarea jocului masculin de elită.

În epocile anterioare, jocul se păstra proaspăt prin schimbări mai mari de turnantă la vârf – Andre Agassi, de exemplu, a câștigat ultimul său Grand Slam la 32 de ani, Pete Sampras la 31, Ivan Lendl la 29 și John McEnroe la 25.

Problema este și mai gravă în tenisul feminin, din care toată vlaga a fost stoarsă de domnia surorilor Williams. Serena (39 de ani) a fost cea mai dominantă dintre toate, cea mai de succes jucătoare din era Open. Pe parcursul unei cariere profesionale care a început în 1995, ea a acumulat 39 de titluri de Grand Slam la simplu și la dublu (sora ei Venus (41) are 23). Dar n-a avut parte de-o mare rivalitate precum Federer vs Nadal.

Bine ai venit, Răducanu. Poate cel mai palpitant aspect în a-i urmări jocul este conștientizarea faptului că nimeni nu știe încă de ce este capabilă sau care-i sunt limitele, nici măcar ea. La Wimbledon a fost bătută doar de ea însăși – s-a retras din setul al patrulea împotriva Ajlei Tomljanovic pentru că nu-și putea controla respirația și se simțea amețită, nu pentru că era depășită. În ce mă privește, ea a fost jucătoarea zilei. La două luni distanță, pare mult mai bine pregătită să facă față inevitabililor nervi de la categoria grea.

Răducanu este pe cale să devină una dintre cele mai mari vedete ale sportului din lume. Este exact ceea ce are nevoie tenisul și chiar sportul britanic.

Dă-i bătaie, Emma! 🟦

De ce eșuează națiunile în care eșuează femeile și ce poate face diplomația

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here