The Spectator: Olaf Scholz e în cădere liberă

Sursa: Pixabay

„Renania de Nord-Westfalia este cel mai mare stat al Germaniei, aproape la fel de mare ca și Țările de Jos. A fost un fief tradițional al SPD pe vremea lui Helmut Kohl, dar în 2005 a devenit stat CDU. Dacă SPD ar fi în marș, gata să înroșească politica regională a Germaniei, așa cum a făcut cu cancelariatul la alegerile de anul trecut, un stat precum Renania de Nord-Westfalia s-ar întoarce cu siguranță în partid?”, scrie Wolfgang Münchau într-un editorial din The Spectator.

<< Dar vestea cea mare de la alegerile federale din weekend este că SPD, partidul cancelarului german Olaf Scholz, a obținut cel mai prost rezultat vreodată în Westfalia: mai puțin de 27% din voturi. CDU a câștigat cu 35,5 la sută și probabil va forma o coaliție cu Verzii. FDP, liberalii de piață liberă, care formează al treilea picior al coaliției naționale a lui Scholz, au pierdut, de asemenea, foarte mult, cu 7%, până la puțin peste 5%. Așa-numita „coaliție a semafoarelor” din Berlin pare să funcționeze doar pentru un singur partid, Verzii, și doar pentru doi politicieni: Robert Habeck și Annalena Baerbock, liderii comuni ai partidului. Acest dezechilibru fundamental ne prezice viitorul politicii germane.

Ceea ce arată acest rezultat este că scăderea sprijinului pentru SPD continuă. Doar 7 milioane din cele 13 milioane de alegători s-au prezentat, ridicând absenteismul la un procent fără precedent de 45%. Cel mai bine este să privim rezultatul alegerilor de anul trecut – care l-au adus pe Scholz la putere – ca pe o întâmplare. Sprijinul SPD la nivel național poate scădea sub cel al Verzilor. Cu siguranță, la asta se așteptau mulți la începutul campaniei electorale de anul trecut.

Olaf Scholz a devenit cancelar pentru că mass-media fusese ocupată cu distrugerea celor doi adversari ai săi. Nu au ajuns la el la timp și așa că nemții au ajuns să voteze pentru singurul candidat care mai rămăsese în picioare. A fost nevoie de războiul din Ucraina pentru a dezvălui ceea ce mulți bănuiau înainte: că Scholz nu este un lider.

Și totuși, în ciuda semnalelor de la alegerile locale din Germania, se pare că coaliția lui Scholz va rezista totuși până la sfârșit. Pentru început, nu va exista nicio schimbare în guvern pe durata războiului, așa cum Marea Britanie nu va scăpa de Boris Johnson din același motiv. Verzii au mai multe de câștigat din alegerile din 2024 decât dintr-o schimbare riscantă a puterii la mijlocul mandatului. În acel moment, vicecancelarul verde Robert Habeck ar putea avea șansa să preia ștafeta de la Scholz. Alegerile din Renania de Nord-Westfalia au arătat că acesta este un scenariu foarte real.

În Düsseldorf, capitala Westfaliei, Verzii nu vor fi regi, dar vor fi făuritori de regi. O coaliție CDU/Verzi ar avea o majoritate solidă. Teoretic, există o majoritate pentru cele trei partide ale „coaliției semafoarelor” de la Berlin: SPD, Verzii și FDP. Într-adevăr, aceasta ar fi singura opțiune de putere pentru FDP. Le-ar putea face Verzilor o ofertă de nerefuzat. Dar ar fi sinucigaș ca FDP să dubleze modelul semaforului. Este atât de evident că nu funcționează pentru ei în Berlin.

Christian Lindner, președintele FDP, a reușit să obțină anul trecut postul de ministru al finanțelor în timpul negocierilor de formare a coaliției. Aceasta a fost văzută ca o mare victorie. Dar portofoliile Verzi ale economiei și afacerilor externe sunt cele care au schimbat politica germană. Alegerile de ieri au schimbat echilibrul de putere din interiorul coaliției și mai mult către Verzi. Pentru FDP și SPD nu există încă alternative: politica germană începe să arate ca un accident feroviar cu încetinitorul.>>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here