Toni Greblă, numit prefect în Bucureşti

Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunţat că Alexandra Văcaru a fost eliberată din funcţia de prefect al Capitalei şi a fost înlocuită cu Toni Greblă, prin decizia Guvernului. Alexandra Văcaru ocupa această funcţie din octombrie 2021, informează News.ro.

Cărbunaru a mai anunţat că au fost eliberaţi din funcţie doi subprefecţi, de la Brăila şi Suceava.

Alexandra Văcaru, de profesie jurist, a fost numită prefect al municipiului Bucureşti în octombrie 2021, când postul a rămas vacant după ce Alin Stoica, propus de USR PLUS, a fost demis în contextul scandalului din coaliţia de guvernare.
Georgiana Alexandra Văcaru este absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi absolventă a Facultăţii de Relaţii internaţionale a Universităţii ”Babeş – Bolyai” şi are un master în Drept european şi un altul în Dreptul concureţei la universităţi din Fraţa.
Toni Greblă a fost senator în legislatura 2008-2012 din partea PSD și reales la alegerile legislative din 2012 ca senator de Gorj. A fost numit de Senat judecător al Curții Constituționale, în decembrie 2013, pentru terminarea mandatului judecătoarei Iulia Motoc, care a demisionat pentru a deveni judecător CEDO.

În 2015, Toni Greblă a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă (trei infracţiuni). Greblă, din postura de senator și ulterior judecător la Curtea Constituţională (2013 – 2015), ar fi pretins şi primit de la un om de afaceri un autoturism marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 de euro, susținea DNA.

În 2018, fostul judecător al Curţii Constituţionale a fost achitat, în primă instanță, de Înalta Curte. Instanţa a decis şi ridicarea sechestrului dispus de procurori în acest caz, iar în 2019 a fost achitat definitv.

În perioada 2018-2019, a fost secretar general al Guvernului condus de Viorica Dăncilă. Ultima funcție publică deținută a fost cea de președinte a Consiliului Legislativ, secția de Drept Privat.

În februarie 2022, Greblă a fost numit administrator al Companiei de Drumuri (CNAIR), prin decizia ministrului PSD al Transporturilor, Sorin Grindeanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here