Totul despre scandalul momentului în SUA: Etapele destituirii lui Trump

Sursa: Facebook

Ancheta cu privire la scandalul ucrainean intră într-o nouă fază, după maratonul audierilor publice şocante, şi se prefigurează un vot practic sigur de inculpare („impeachment”) a lui Donald Trump, însă o destituire este mai puţin probabilă, relatează AFP, preluată de News.ro.

Niciun calendar nu a fost stabilit în mod oficial, însă AFP prezintă etapele aşteptate – mai întâi în Camera Reprezentanţilor, majoritar democrată, iar apoi în Senat, majoritar republican.

Înaintea lui Donald trump, doar trei preşedinţi ai Statelor Unite au făcut obiectul unei proceduri de destituire, însă niciunul dintre ei nu a fost demis.

Raport cu privire la audierile-fluviu

Comisiile Camerei însărcinate cu ancheta au audiat aproximativ 15 martori în secretul uşilor închise, iar apoi, din nou, pe 12 dintre ei, în audieri transmise integral la televiziune.

Aceste depoziţii urmează să fie folosite ca bază de către Comisia Informaţiilor în vederea redactării concluziilor.

Preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi refuză să prezinte un calendar, însă a anunţat că nu intenţionează să ia parte la îndelungate bătălii judiciare în vederea obţinerii mărturiilor unor oficiali de la Casa Albă care au refuzat să se prezinte la audieri.

Obiectivul său este să avanseze rapid, deoarece 2020 va fi marcat de campania în vederea alegerilor prezidenţiale din noiembrie, în care Donald Trump candidează la al doilea mandat.

Acest raport ar putea, astfel, să fie întocmit rapid, până la 2 decembrie, potrivit presei americane.

Redactarea capetelor de acuzare

Pe baza acestui raport şi altor documente, Comisia Afacerilor Judiciare din Camera Reprezentanţilor, de asemenea majoritar democrată, urmează să stabilească articolele inculpării lui Donald Trump.

Constituţia americană prevede destituirea în caz de ”trădare, corupţie sau alte infracţiuni şi delicte majore”.

Democraţii l-au acuzat în mod public pe preşedinte de ”corupţie”, un semn al faptului că intenţionează să facă din aceasta unul dintre capetele de acuzare.

Ei subliniază, de asemnea, că el a comis un ”abuz de putere” şi că, refuzând să coopereze în ancheta Camerei, el a obstrucţionat buna funcţionare a Congresului – „contempt of Congress” – şi a justiţiei, două capete de acuzare folosite împotriva preşedintelui Richard Nixon în 1974.

Comisia Judiciară urmează să organizeze noi audieri publice, dar de această dată preşedintele va putea fi reprezentat de către un avocat care va avea dreptul să interogheze martorii şi să prezinte elemente.

Membrii republicani vor putea, de asemenea, teoretic, să convoace alţi martori, însă doar cu acordul Comisiei, majoritar democrată.

Trump denunţă un scandal, în timp ce preşedintele democrat al Comisiei, Jerry Nadler, afirmă că s-a prioedat la fel în „impeachment”-urile lui Richard Nixon şi democratului Bill Clinton în 1998.

Vot asupra „impeachment”-ului

Comisia Judiciară urmează apoi să transmită capetele de acuzare Camerei, pentru ca aceasta să le aprobe sau respingă, în sesiune plenară – acesta este „impeachment”-ul.

Întrucât deţin 233 din cele 435 de mandate, democraţii vor vota cu siguranţă în favoarea inculpării lui Donald Trump.

Acest vot ar putea să aibă loc la sfârşitul anului.

Proces în Senat

Cazul se va muta apoi în Senat, majoritar republican – 53 de mandate din 100 -, care urmează să organizeze procesul lui Donald Trump, sub spervizarea preşedintelui Curţii Supreme.

În urma dezbaterilor, senatorii, care fac oficiul de juraţi, urmează să se pronunţe asupra fiecărui articol. Este necesară o majoritate de două treimi în vederea condamnării, caz în care destituirea este automată şi fără apel. Altfel, preşedintele este achitat.

Procesul ar putea să aibă loc în ianuarie, chiar înaintea primului vot crucial în alegerile primare democrate, la 3 februarie, în Iowa.

Şase senatori democraţi candidează la preşedinţie şi ar putea fi blocaţi la Washington în loc să facă campanie. Republicanii ar putea fi tentaţi să prelungească procedura.

Incertitudinea planează asupra duratei.

Într-o reuniune, joi, senatori republicani şi oficiali de la Casa Albă au evocat, potrivit presei americane, mai multe opţiuni, inclusiv un proces rapid, de aproximativ două săptămâni, sau o procedură mai lungă.

Procesul lui Bill Clinton a durat cinci săptămâni, în 1999. El a fost achitat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here