Generalul în rezervă Ionel Oprea, cel care gestionează Spitalul Județean din Suceava, a explicat marți pentru jurnaliștii platformei Dela0.ro motivele pentru care Înaltpreasfințitul Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, infectat cu Covid-19, a fost transferat cu elicopterul la București: lipsa personalului medical.

Oprea a mai spus că, odată cu Pimen, a fost transferat la București un alt pacient, în vârstă de 45 de ani. De asemenea, alți doi medici au mai fost transferați de la Suceava, unul la Cluj, altul la București.

Principalele declarații ale gen (r) Ionel Oprea cu reporterii Dela0.ro:

– Domnule Oprea, cine a decis transferul Înaltpreasfințitului Pimen la București?
Aparținătorii care erau cu el și medicul de sector. Colegii (n.r. – Înaltpreasfințitului Pimen) au insistat să-l transfere la Iași sau la București, dacă nu avem condiții.

– Dar care au fost mai exact motivele, argumentele de ordin medical?
Nu am colectiv încadrat. Am pornit cu acest spital de la 10% capacitate. Acum suntem undeva la 60%. Nu avem oameni. Nu avem infirmiere, brancardieri. Sunt la rândul lor bolnavi și nu s-au întors încă. Avem 480 de pacienți la o capacitate de o mie de paturi și abia am putut asigura turele. Am avut probleme să asigurăm personalul medical și de Paște. Avem practic personal cât să facem față minimal.

– Știind că nu aveți decât condiții minimale, ați mai luat decizia transferului și pentru alți pacienți?
Da, băiatul de 45 de ani, în același transfer cu episcopul. A mai fost un medic militar anestezist de la Cluj, care a zis că vrea să fie acasă. Și o colegă de aici transferată la Matei Balș.

– Înaltpreasfințitul nu a plecat de la Suceava în stare gravă, s-a anunțat doar o formă medie a simptomelor.
Din ce am înțeles nu era chiar bine, era mediu-sever. Iar noi nu putem în acest moment să asigurăm condiții potrivite pentru tratarea unui pacient de vârsta sa. Nu puteam risca.

Articolul integral pe Dela0.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here