„Tun” de 126 de milioane de lei la CFR Călători, oprit de ministrul Transporturilor. DNA a intrat pe fir

Inquam Photos / Octav Ganea

Achiziţia de automotoare pe care CFR Călători intenţiona să o facă nu va merge mai departe, în acest caz fiind şi un dosar deschis la DNA, a declarat, luni seara, ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, este vorba despre şapte automotoare ce urmau să fie achiziţionate prin achiziţie directă de la compania Electroputere Paşcani.

„Eu vă spun aşa: 126 de milioane de lei, bani pe care compania CFR Călători i-a primit din subvenţie, în loc să îşi plătească datoria către CFR Infrastructură, şi anume acea taxă de utilizare a infrastructurii, s-au gândit ei, în înţelepciunea lor, să achiziţioneze cele şapte automotoare. Eu cred că nu s-au gândit bine. (…) Achiziţia nu merge mai departe. Spun foarte clar că nu, pentru că acolo este şi un dosar deschis la DNA, unul dintre cei care au decis acolo s-a detonat, s-a dus şi s-a autodenunţat, înţeleg, aşa că lucrurile sunt destul de clare”, a afirmat ministrul, la Realitatea Plus.

Bode a subliniat că obligaţia CFR Călători era să plătească datoria către CFR SA, nu să achiziţioneze trenuri dintr-o singură sursă.

„Ei aveau obligaţia să îşi plătească datoria, nu să achiziţioneze direct şapte automotoare. Nu că n-ar fi nevoie. Eu, simplu, analizând logic această chestiune, când ai nişte bani primiţi din subvenţii tu îţi plăteşti datoria, nu faci achiziţii dintr-o singură sursă”, a adăugat el.

Şeful de la Transporturi a menţionat că a trimis Corpul de control la CFR Călători, acţiune care s-a soldat cu un raport ce a fost trimis la DNA.

Achiziția era aranjată de directorul CFR Călători pus de PSD

În această toamnă, în conturile CFR Călători a intrat suma de 154.000.000 de lei, adică circa 33.000.000 de euro, ca urmare a recapitalizarii societății. Dar, imediat după ce a văzut acești bani în cont, directorul general Valentin „Smart” Dorobanțu a decis să achiziționeze șapte automotoare de la Electroputere VFU Pașcani, fostă Remar Pașcani, societate deținută de grupul Grampet. 

Astfel, Dorobanțu a trecut în caietul de sarcini condiția ca CFR Călători să achiziționeze cele șapte automotoare de la Electroputere VFU Pașcani la prețul de circa 4.000.000 de euro fiecare, adică o sumă totală de 28 de milioane de euro. Numai că, potrivit legislației în vigoare, CFR Călători nu putea achiziționa automotoare decât prin intermediul Autorității de Reformă Feroviară (ARF) din cadrul Ministerului Transporturilor, ceea ce nu s-a întâmplat, a scris puterea.ro

În plus, automotoarele pe care voia să le cumpere CFR Călători sunt încă în faza de teste, nefiind încă omologate.

Valentin Dorobanţu a fost botezat de ceferişti „Smart”, pentru şmecheriile pe care le-a regizat în zona transportului feroviar de călători, fapt pentru care a intrat în vizorul procurorilor DNA şi al Poliţiei Române.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here