Turiștii greci din autocarul accidentat la Pasajul Unirii vor să dea în judecată autoritățile române

Forte de interventie la locul accidentului unde un autocar inmatriculat in Grecia a acrosat poarta de gabarit a Pasajului Unirii, in Bucuresti, 23 decembrie 2022. Inquam Photos / George Călin

Turiștii greci aflați în autocarul implicat în accidentul din Pasajul Unirii din Capitală, în urma căruia un bărbat de 53 de ani și-a pierdut viața, iar alți 21 de pasageri au fost răniți, vor să dea în judecată autorităţile din Bucureşti şi agenţiile de turism, scrie publicaţia din Grecia in.gr, potrivit Hotnews.

Autocarul pornise din Volos şi Larissa cu 47 de turişti greci la bord care plătiseră o vacanță de Crăciun la București. La intrarea în Pasajul Unirii, autocarul a izbit limitatorul de înălțime, care a zdrobit plafonul vehicului, iar geamurile s-au spart.

Ne opream la fiecare două ore și jumătate sau aşa ceva, în funcţie de locul unde găseam următoarea parcare, iar pauza era de 20 de minute.

Având în vedere starea drumului, şoferul mergea încet, am înţeles cu toţii asta”, a declarat unul dintre pasagerii autocarului, Maria Thersiti, scrie News.ro, citând publicaţia din Grecia in.gr.

Întrebată dacă va acţiona în justiţie, Thersiti a precizat: „Cu siguranţă, aş vrea să fi fost toţi doar răniţi şi ca acea persoană să fie în viaţă. Din păcate, există o persoană care a murit şi pentru că în România au mai fost accidente în acelaşi loc, după ce trecem peste toate şi după înmormântare ne vom organiza încet pentru a acţiona în justiţie împotriva ambelor agenţii de turism, din Volos şi Larissa, dar şi împotriva autorităţilor române”.

Şoferul autocarului nu ştia exact unde sunt actele autocarului, aşa le spunea pasagerilor aşezaţi în partea din faţă”, a mai spus pasagera.

Ea a explicat că una dintre agenţiile de turism a contractat autocarul şi şoferul, iar cealaltă a organizat restul excursiei.

Alexandru Mateescu, avocatul șoferului grec, a declarat, joi, la Digi24 că, atunci când vor deveni părți civile, victimele pot formula mai multe cereri.

Se vor putea îndrepta contra șoferului, contra agențiilor de turism, contra proprietarului autocarului sau contra autorităților române care au răspunderi cu privire la drumuri, la amenajarea pasajului sau la accesul în pasaj.

Despăgubirile pot viza suferințele, pierderile materiale, gradul de afectare morală a fiecăruia.

Sunt toate premisele ca ei (pasagerii – n.r.) să își poată exercita drepturile conform legislației penale române și legislației europene”, a declarat Mateescu.

Potrivit avocatului, autocarul implicat în accident este în custodia autorităților române și se dorește o expertiză, care va fi însă de durată, iar data pentru această procedură va fi stabilită după sărbători.

Avocatul a mai spus că polițiștii i-au ridicat șoferului dreptul de a conduce pe teritoriul României. Bărbatul s-a întors în Grecia, dar este obligat să se prezinte în România ori de câte ori este chemat de către autorități.

Era, psihologic vorbind, dărâmat. I-am recomandat să folosim dreptul la tacere, pentru că orice declară se putea folosi și împotriva lui, lucru care s-a și consemnat”, a declarat Alecsandru Mateescu, avocatul șoferului grec, conform stirileprotv.ro.

Bărbatul are 52 de ani și are o experiență de șofer profesionist de peste 20 de ani. Avocatul său susține că nu a mai fost niciodată implicat într-un accident rutier și, înainte să fie angajat de firma de transport care deține autocarul, a lucrat ca șofer pe un autobuz școlar.

Din direcția Mărășești – Piața Unirii nu era o linie continuă cu alb, ca atare nu îi putem imputa lui că a luat-o la stânga, pentru că l-a condus GPS-ul. Și a avut de ales într-o fracțiune de secundă dreapta sau stânga și a ales stânga, din nefericire. Eu zic ceasul rău. A frânat imediat, că au un sistem de frânare rapidă, dar s-a prăbușit imensitatea aia și a rupt autocarul în două”, a mai spus avocatul șoferului.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here