Ucraina a primit piese de schimb pentru avioane de luptă, nu avioane, se autocorectează purtătorul de cuvânt al Pentagonului

Ucraina a primit piese de schimb pentru avioanele sale de luptă, nu avioane propriu-zise, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, corectându-şi astfel o declaraţie eronată făcută în ziua precedentă, transmite AFP, citată de Agerpres.

”Eu înţelesesem că oferta unei alte ţări din regiune de a furniza avioane întregi Ucrainei (…) a fost pusă în practică. Dar nu este cazul”, a rectificat oficialul american. ”Regret această eroare”, a completat el.

John Kirby declarase în ziua anterioară că Ucraina a primit avioane de luptă şi piese de schimb pentru a-şi consolida forţele aeriene, refuzând să precizeze care este ţara ce le-ar fi furnizat, dând însă de înţeles că este vorba despre avioane de fabricaţie sovietică.

Ucraina are în dotare avioane de concepţie sovietică MIG-29, SU-25 şi SU-27, iar de la începutul invaziei ruse încearcă să obţină şi alte aparate de acest fel, piloţii săi fiind familiarizaţi cu ele.

Statele Unite au cerut Poloniei să cedeze direct Ucrainei avioane MIG-29, dar guvernul polonez a propus Washingtonului să preia el aceste avioane pentru a le oferi Ucrainei, ceea ce Statele Unite au refuzat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here