Ucraina | AFP: O fabrică de rachete Neptun, lovită într-un atac rus

O uzină din regiunea Kiev, care fabrică rachetele Neptun pe care armata ucraineană a anunţat că le-a folosit pentru a lovi crucişătorul rus Moskva, a fost vizată în cursul nopţii de joi spre vineri de un atac rus, au constatat jurnalişti ai AFP de la faţa locului, transmite Agerpres.ro.

Un atelier al uzinei şi o clădire administrativă adiacentă, situate în localitatea Vîşneve, la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de capitala Ucrainei, au fost grav avariate. Aproximativ 50 de vehicule aflate în parcare au suferit avarii.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a anunţat anterior că Rusia a distrus un atelier de rachete sol-aer al acestei uzine numite Vizar, folosind o rachetă de croazieră Kalibr.

”În jurul orei 01:30 dimineaţa, paznicul m-a sunat să raporteze lovituri” aeriene, a declarat Andrii Sizov, care conduce un atelier de prelucrare a lemnului situat la aproximativ 100 de metri de fabrică. ”Au fost cinci. Angajatul meu era în birou, a fost aruncat la pământ de explozie”, a spus el.

Guvernatorul regiunii Odesa, Maksim Marcenko, a declarat în noaptea de miercuri spre joi că armata ucraineană a folosit rachete Neptun pentru a lovi Moskva.

Uzina Vizar este una dintre fabricile ucrainene care produce aceste rachete, potrivit UkrOboronProm, compania de stat care supraveghează fabricile de arme din Ucraina.

Moscova nu a confirmat până acum naufragiul, afirmând pur şi simplu că la bordul navei lansatoare de rachete cu o lungime de 186 de metri a izbucnit un incendiu, ceea ce a provocat explozia muniţiei. Apoi, crucişătorul s-a scufundat în cursul unei încercării de a-l remorca până la cel mai apropiat port, notează AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here