Ucraina și scenariul georgian. Goșu: „Teama de război n-ar trebui să scadă, ci să crească după anunțul recunoașterii independenței republicilor populare Donețk și Lugansk”

„Teama de război n-ar trebui să scadă, ci să crească după anunțul recunoașterii independenței republicilor populare Donețk și Lugansk”, consideră analistul Armand Goșu.

„Orice incident real sau inventat poate fi folosit de Putin pentru a ordona o operațiune militară de amploare pentru „a salva rușii din Donbas supuși unui genocid de către Ucraina”. Poate fi o chestiune de ore sau de zile ca acest pretext să fie găsit, depinde aici de fermitatea reacției internaționale, care deocamdată condamnă la unison nerespectarea integrității teritoriale și suveranității Ucrainei. Și de voința autorităților ucrainene de a nu se lăsa atrase într-un război cu Rusia, cu riscul pierderii controlului asupra unui teritoriu, pe care oricum nu-l controlau”, scrie Goșu într-un articol publicat pe platforma Contributors.

„Încă de vineri, 18 februarie, comentatorii constatau că autoritățile rusești au adoptat scenariul georgian. În Osetia de Sud, la 3 august 2008, a început evacuarea populației civile, femeilor, copiilor și bătrânilor, cu autobuzele. În Donbas, în patru zile, au fost evacuate mai mult de 65.000 de persoane. În capitala Osetiei de Sud au fost organizate atentate, explodau cu mult zgomot bombe plasate în automobile sau în clădiri abandonate, erau aruncate în aer conducte. Și totul, fără victime umane. La fel și în Donețk… numai că acum, a fost evident încă din primul moment că totul este o operațiune pregătită în scopuri de propagandă și manipulare”, se mai arată în analiza lui Armand Goșu.

„Discursurile președinților separatiști din Donețk și Lugansk prin care anunțau evacuarea populației erau înregistrate cu două zile înainte, nu erau rezultatul incidentelor din Donbas din dimineața de 18 februarie. Mașina șefului poliției din Donețk aruncată în aer, prezentată ca un atentat terorist al serviciilor ucrainene, era un fake grosolan. A fost aruncată în aer altă mașină, una veche, pe care au montat plăcuțele mașinii șefului poliției. Serviciile secrete ale separatiștilor pretindeau că au prins un spion ucrainean care pregătea atentate teroriste, pe care l-au și anchetat și au difuzat fragmente video din anchetă. El era acuzat că a participat la aruncarea în aer a mașinii șefului poliției din Donețk, numai că „atentatul” a avut loc vineri, 18 februarie, iar „agentul ucrainean” a fost arestat și anchetat cu o zi înainte, la 17 februarie. Alte incidente prezentate de televiziunile din Rusia au fost demontate de analiști. Fie imaginile erau vechi, din 2015, în mai multe situații. În alt caz, o casă era atacată cu arme automate noaptea de serviciile de securitate din Donețk pe motiv că acolo s-ar ascunde agenți ucraineni, pentru ca a doua zi acceași casă să fie prezentată ca fiind atacată cu obuze de armata ucraineană”, subliniază analistul.

Preşedintele Vladimir Putin a ordonat luni seară armatei ruse „să menţină pacea” în teritoriile separatiste pro-ruse din Ucraina, cărora le-a recunoscut independenţa, înainte de a semna acorduri de ajutor reciproc care prevăd prezenţa de durată a forţelor ruse.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here