Ucraina: Trupele ruse au instalat sisteme de război electronic la centrala din Zaporojie

Forţele ruse au instalat sisteme de război electronic pe acoperişul clădirii ce adăposteşte reactorul nr. 5 de la centrala nucleară din Zaporojie (sudul Ucrainei), care din luna martie se află sub controlul Moscovei, a anunţat marţi seara Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul Apărării ucrainean (GUR), citată de agenţia de presă Unian, potrivit Agerpres.ro.

‘Pe acoperişul celui de-al cincilea reactor nuclear au fost instalate echipamente de război electronic pentru combaterea mijloacelor de recunoaştere aeriană. O rotaţie de trupe a fost observată în zona industrială a centralei nucleare din Zaporojie’, indică GUR într-un comunicat, în care arată că personalul de comandă este cazat în oraşul Energodar în apartamentele locuitorilor care au plecat de aici.

În Energodar, potrivit GUR, au sosit noi unităţi de ‘kadîrovţî’, unităţi de combatanţi ceceni (numiţi astfel după numele liderului pro-Kremlin al Ceceniei, Ramzan Kadîrov, cărui i se subordonează direct), care patrulează în grupuri de câte 15-20 de persoane.

Comunicaţiile au fost întrerupte practic în oraş, unde civilii pot circula fără a fi opriţi şi verificaţi de militari doar între orele 09:00 şi 15:00, după care creşte probabilitatea reţinerii acestora.

O parte din personalul operaţional ucrainean de la centrala din Zaporojie a fost somat ca până miercuri, 2 noiembrie, să se decidă dacă semnează sau nu contracte cu Agenţia rusă pentru energie atomică (Rosatom), în condiţiile în care aceasta practic gestionează centrala după ce Rusia şi-a însuşit-o oficial după anexarea regiunii Zaporojie la sfârşitul lunii septembrie, împreună cu alte trei regiuni ucrainene (Herson, în sud, Doneţk şi Lugansk, în est).

Restul angajaţilor au termen să se decidă până la 1 decembrie, indică serviciul ucrainean de informaţii militare, potrivit căruia în viitorul apropiat s-a anunţat că permisele de intrare ucrainene în uzină vor fi anulate şi înlocuite cu unele ruseşti.

În prezent, accesul pe teritoriul centralei este interzis inginerilor şi tehnicienilor, accesul fiind permis doar personalului operaţional, care lucrează în ture.

Chiar dacă se află sub controlul Moscovei, centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare de acest tip din Europa, este în continuare exploatată de angajaţi ucraineni, iar Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente în imediata apropiere a uzinei.

Râde ciob de oală spartă. Ce ascunde sub preș batjocura lui Putin la adresa „Europei înghețate”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here