UE a propus ca împreună cu SUA să suspende unele tarife timp de şase luni

Sursa: Pexels

Uniunea Europeană a sugerat ca împreună cu Statele Unite să suspende tarifele impuse unor importuri în valoare de miliarde de dolari timp de şase luni, a declarat sâmbătă comisarul pentru Comerţ Valdis Dombrovskis, publicaţiei germane Der Spiegel, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Suspendarea ar merge dincolo de perioada de 4 luni convenită de cele două părţi luna trecutp şi ar da semnalul că Bruxelles-ul vrea să ajungă la un compromis într-un conflict vechi de 16 ani referitor la subvenţiile pentru avioane.

„Am propus suspendarea tuturor tarifelor reciproce timp de şase luni pentru a ajunge la o soluţie negociată. Acest lucru ar crea un spaţiu necesar de răgaz pentru industrii şi lucrătorii de pe ambele maluri ale Atlanticului”, a declarat Dombrovskis publicaţiei germane.

În luna martie, cele două părţi au convenit asupra unei suspendări de patru luni, care acoperă toate tarifele aplicate de SUA la importuri din UE în valoare de 7,5 miliarde de dolari şi toate taxele impuse de UE pentru produse din SUA de 4 miliarde de dolari.

Aceste tarife au fost aplicate în urma  litigiilor de lungă durată deschise la Organizaţia Mondială a Comerţului, referitoare la subvenţiile acordate producătorilor de avioane Airbus şi Boeing.

Dombrovskis a mai spus că UE va monitoriza îndeaproape legile “Buy American” ale preşedintelui SUA Joe Biden, care prevăd ca contractele publice din SUA să fie atribuite exclusiv firmelor americane.

”Scopul nostru este să promovăm pieţe de aprovizionare cât mai deschise în întreaga lume”, a spus Dombrovskis pentru Der Spiegel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here