Fost politician bulgar, acuzat că a spionat pentru Rusia

Nikolai Malinov, președintele unei organizații nonguvernamentale numite Mișcarea Națională Rusofilă și autorul unei strategii care propunere reorientarea politică a țării spre Moscova, a fost acuzat de procuratura bulgară de spionaj în favoarea Rusiei.

Bulgarul este acuzat că a primit bani și ordine de la două ONG-uri din Rusia, „Vulturul Bicefal” și „Institutul pentru Studii Strategice”, ambele conduse de un fost general KGB Leonid Reșetnikov. De asemenea, este bănuit că a dat la schimb informații secrete.

Potrivit procurorului general adjunct al Bulgariei, Ivan Gheşev, plăţile au fost efectuate sub diferite forme, fiind destinate, pe de o parte, companiilor comerciale ale lui Malinov şi activităţilor acestora, iar pe de altă parte, finanţării tuturor evenimentelor care vizau influenţarea politicii interne bulgare.

În cadrul percheziţiilor efectuate, au fost confiscate o serie de dovezi, telefoane şi documente, printre care şi un text redactat în limba rusă de către Nikolai Malinov, referitor la „reorientarea geo-politică necesară a Bulgariei”

Informațiile pe care Nikolai Malinov le-ar fi dat celor două grupări rusești au afectat direct securitatea națională a Bulgariei și au fost parte a unui plan de a influența politica externă a Sofiei, a spus procurorul general al Bulgariei, Sotir Țațarov, potrivit Europa Liberă.

Nikolai Malinov ar fi mers de 30 de ori în Rusia în trei ani.

De asemenea, este autorul unui studiu, intitulat „Cum poate fi realizată reorientarea geopolitică a Bulgariei spre Federaţia Rusă”, în care a trasat cinci direcţii de bază

  • activizarea sectorului nonguvernamental
  • crearea de site-uri internet
  • crearea unui canal de televiziune
  • crearea unui influent centru de analize
  • crearea unui partid care să devină treptat o forţă electorală

Bulgarii ar fi urmat să fie încurajați să formeze o imagine mai bună despre Rusia în virturea tradițiilor slave și a ortodoxiei comune, a scris The Moscow Times.

Ca parte a acestei investigații, generalul Leonid Reșetnikov a primit o interdicție de a intra în Bulgaria timp de 10 ani. Fostul ofițer KGB este autorul planului Novorossiya, prin care Rusia dorea să anexeze Donețk, Lugansk și alte teritorii ucrainene de pe malul Mării Negre, până la gurile Dunării. Leonid Reșetnikov a spus că totul este un plan regizat de Statele Unite, a transmis Rador.

De asemenea, redactorul-şef al publicaţiei „Duma” din Bulgaria, Iuri Borisov, a fost reţinut pentru a fi interogat în calitate de martor

Ambasada SUA la Sofia a transmis că „Statele Unite susţin pe deplin eforturile Bulgariei de a-şi proteja suveranitatea împotriva influenţei nocive”

Preşedintele Rumen Radev a declarat că spionajul în favoarea unui stat strain este o acuzaţie foarte grea. În lipsa unor dovezi ferme va rămâne suspiciunea că instituţiile bulgare sunt folosite în vederea regizării unor scenarii de politică internă, a mai spus liderul de la Sofia.

Radev a adăugat că incapacitatea guvernaţilor de a face faţă unor probleme economice, sociale grave şi eşecul în priorităţi externe, precum Schengen, zona euro sau mecanismul de monitorizare, împinge spre căutarea de duşmani, a transmis Rador.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here