Un deputat rus de opoziție anunță că a fugit în Ucraina

Sursa: Facebook

Opozantul şi fost deputat rus Dmitri Gudkov a anunţat duminica aceasta că a părăsit Rusia pentru Ucraina din cauza presiunilor din partea autorităţilor de la Moscova în perspectiva alegerilor parlamentare din septembrie, notează AFP, preluată de Agerpres.

„Mă apropii de Kiev”, a scris el într-o postare pe Facebook a cărei autenticitate a confirmat-o pentru AFP, adăugând că surse apropiate Kremlinului i-au spus că, dacă nu părăseşte ţara, va fi arestat într-un „fals” dosar penal montat împotriva lui.

Dmitri Gudkov, 41 de ani, fusese arestat în această săptămână, ca şi un alt opozant de marcă, Andrei Pivovarov, care a fost dat jos dintr-un avion care trebuia să decoleze spre Polonia.

Fostul deputat a fost reţinut sub suspiciunea că nu şi-a plătit nişte datorii conform unui contract de leasing pentru o clădire nerezidenţială în perioada 2015-2017 şi risca până la cinci ani de închisoare. Partizanii săi au văzut arestarea lui o formă de pedeapsă pentru dorinţa de a candida la parlamentare.

El a fost eliberat joi seară fără a fi inculpat – o rară schimbare din partea autorităţilor ruse. Rudele şi prietenii s-au bucurat pentru eliberarea lui, dar au sugerat că nu va fi autorizat să candideze la legislativele din toamnă.

Celălalt adversar, Andrei Pivovarov, se află în continuare în închisoare după o audiere în faţa unei instanţe, miercuri, care a ordonat să fie plasat în arest preventiv pentru două luni.

Andrei Pivovarov este fostul director al organizaţiei Open Russia (Rusia Deschisă) fondată de oligarhul în exil şi critic al Kremlinului Mihail Hodorkovski.

La sfârşitul lui mai, Open Russia şi-a anunţat autodizolvarea, încetându-şi activităţile în Rusia, de teama punerii sub acuzare a membrilor săi.

Detractorii preşedintelui rus Vladimir Putin au denunţat dorinţa Kremlinului de a face curăţenie înainte de alegerile legislative de la 19 septembrie, într-un moment în care partidul de guvernământ, Rusia Unită, este în declin în sondaje, în pofida popularităţii lui Vladimir Putin, în faţa stagnării economice şi a scandalurilor de corupţie.

Noua geopolitică a afacerilor globale. Cum s-a ajuns aici și care sunt implicațiile

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here