Un grup statuar de bronz din Bruges, topit şi vândut la fier vechi de o grupare de hoți din România

Pe 1 iunie 2018, locuitorii din orașul belgian Bruges au descoperit că un grup de statui din bronz, grele de cinci tone, au dispărut în numai câteva ore. Poliția din Belgia urma să afle, în urma unei anchete, că făptașii sunt 28 de hoți de fier vechi din România. În total, românii ar putea fi responsabili de zeci de astfel de fapte între august 2017 și martie 2019.

Statuile din Piața Zand a orașului belgian urmau oricum să fie mutate într-un alt loc, în parcul King Albert I, după renovarea acestuia. Surpriza a venit însă din partea unei grupări de hoți de fier vechi, care au luat-o înaintea autorităților. Aceștia le-au topit și le-au vândut la fier vechi, relatează De Krant van West – Vlaanderen.

Polițiștii au descoperit în cursul anchetei că responsabili sunt câțiva români, iar acesta nu a fost singurul furt. Gruparea a mai acționat în jurul orașului Bruges și chiar în apropiere de piața de unde au furat grupul de statui.

Mai exact, aceștia au transportat statuile în Olanda, unde au fost topit și vândute ca fier vechi.

13 dintre cei 28 de membri ai bandei au fost arestaţi pe 1 martie 2019, inclusiv liderul grupării din Bruxelles şi şeful celor din Anvers. Hoții de metal și-au ”lăsat amprenta” și în Hemiksem, Turnhout, Merksem și mai ales în Heinsch-Stockem, lângă Arlon. 

Presa belgiană mai relatează că autoarea sculpturii, artista Livia Canestraro a cerut în instanță despăgubiri de un milion de euro. „Hoţii au distrus o parte din moştenirea oraşului Bruges”, a spus fiica artistei, Livia Depuydt.

Și Primăria Bruges, proprietara statuilor, a solicitate daune de 125.000 de euro.

Liderul grupării riscă şase ani de închisoare, iar ceilalţi membri ar putea primi între patru şi opt ani. Sentința judecătorilor urmează să fie pronunțată pe 24 iunie.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here