Un jurnalist BBC anunţă că părăseşte Rusia din cauza „supravegherii fără precedent”

Foto: Unsplash

Un jurnalist de investigaţii care lucra la Moscova pentru serviciul în limba rusă al postului BBC a anunţat, într-un mesaj video, că s-a văzut constrâns să părăsească Rusia într-un exil autoimpus în Marea Britanie din cauza a ceea ce el a numit o ‘supraveghere fără precedent’, relatează Agerpres, care citează Reuters.

În luna octombrie, autorităţile ruse l-au desemnat pe Andrei Zaharov drept ‘agent străin’, decizie pe care la acea vreme BBC a respins-o ferm şi a încercat să obţină revocarea ei.

Acea decizie a făcut parte din campania de reprimare a organizaţiilor media pe care autorităţile de la Moscova le consideră ostile şi sprijinite din străinătate.

În respectivul mesaj, postat pe YouTube, Zaharov afirma că se vede nevoit să părăsească Rusia după ce a observat o ‘supraveghere fără precedent’ a activităţilor sale de la Moscova. El nu a precizat de cine era supravegheat şi a adăugat că nu este sigur dacă este urmărit din cauza desemnării sale ca ‘agent străin’ sau din cauza unei anchete jurnalistice efectuate recent de el cu privire la presupuşi hackeri ruşi.

Separat, jurnalista BBC Sarah Rainsford a părăsit Rusia în luna august, după ce Moscova refuzase să-i prelungească permisul de muncă, în ceea ce a părut a fi o măsură simetrică pentru tratamentul aplicat de Londra jurnaliştilor ruşi.

Kremlinul a declarat constant că jurnaliştii şi organizaţiile media desemnate drept agenţi străini îşi pot continua activitatea în Rusia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here