Un unchi al șefului OMS, asasinat

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunţat că unchiul său a fost ”asasinat” de către militari eritreeni, în regiunea etiopiană Tigray, în care s-a semnat un acord care să pună capăt unui război sângeros, relatează AFP, preluată de News.ro.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, care este originar din Tigray, a dezvăluit la sfârşitul unei conferinţe de presă cu corespondenţi la ONU, miercuri, că a fost pe punctul de a-şi anula întâlnirea, ”pentru că este un moment dificil” pentru el.

”Am aflat că unchiul meu a fost asasinat de către armata eritreeană”, le-a spus el jurnaliştilor.

”Am vorbit cu mama mea, iar ea era devastată, pentru că el era cel mai tânăr din familie, era aproape de aceeaşi vârstă cu mine”, a declarat el.

”Aşadar, nu eram în formă”, a declarat directorul OMS.

”El nu a fost singurul (ucis). În sat, atunci când l-au ucis acasă la el, peste 50 de oameni au fost ucişi în acelaşi sat. În mod arbitrar”, a denunţat directorul OMS.

”Sper ca acordul de pace să fie respectat şi ca această nebunie să înceteze”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus, în vârstă de 57 de ani.

Confruntări armate au izbucnit în noiembrie 2020, când premierul etiopian Abiy Ahmed a trimis armata federală să-i aresteze pe liderii acestei regiuni în nordul ţării, care-i contestau autoritatea de mai multe luni şi pe care i-a acuzat că au atacat baze militare federale.

Guvernul etiopian şi rebelii din Tigray au semnat, la 2 noiembrie, la Pretoria, un acord cere prevede o încetare a ostilităţilor, retragerea şi dezarmarea forţelor din Tigray, restabilirea autorităţii federale în Tigray şi redeschiderea accesului în această regiune care se află într-o situaţie umanitară catastrofală.

Acest acord nu menţionează, însă, vreo prezenţa a armatei Eritreei, care a oferit un ajutor decisiv armatei etiopiene şi nici o eventuală retragere a acesteia.

Bilanţul acestui conflict marcat de atrocităţi,necunoscute în mare parte, este necunoscut.

Think tank-ul International Crisis Group (ICG) şi ONG-ul Amnesty international (AI) prezintă acest conflict drept ”unul dintre cele mai sângeroase din lume”.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a condus Biroul Regional OMS din Tigray, înainte de a deveni ministrul etiopioan al Sănătăţii, în perioada 2005-2012, a îndemnat în nenumărate rânduri la pace şi la un acces umanitar fără oprelişti în Tigray.

El şi-a exprimat îngrijorarea, într-o conferinţă de presă, la 2 decembrie, cu privire la zone care se află în continuare sub controlul armatei Eritreei.

Va exista un tribunal special pentru Putin? Factorii care fac acest caz atât de complicat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here