Ungaria anulează o întâlnire cu şefa diplomaţiei germane, dar afirmă că a vizita fost anulată din motive tehnice, nu politice

Sursa: Facebook

Ungaria a anulat o rundă planificată de discuţii între şeful diplomaţiei de la Budapesta, Péter Szijjártó (foto), şi ministrul de externe german, Annalena Baerbock, a anunţat vineri seară MAE de la Berlin, informează dpa, citată de Agerpres.

Pe agenda lui Baerbock era prevăzută o deplasare la Budapesta pentru luni. Vizita va fi reprogramată pentru o dată ulterioară, a adăugat MAE german, care a spus că regretă decizia.

Ministerul de Externe german a transmis că „o discuţie personală serioasă şi onestă” între cei doi miniştri ar fi fost „foarte importantă”, în lumina vizitei-surpriză făcută vineri la Moscova de premierul ungar Viktor Orban.

Orban a fost primit vineri la Kremlin de preşedintele rus Vladimir Putin, cu care a avut discuţii de două ore şi jumătate, pe fondul criticilor puternice la adresa acestei vizite formulate de înalţi oficiali ai Uniunii Europene şi de lideri europeni.

Mai mulţi oficiali ai UE au insistat asupra faptului că premierul ungar nu a avut un mandat oficial din partea UE pentru a negocia cu Rusia şi că vizita lui Orban la Moscova nu are nimic de-a face cu preluarea de către Ungaria, la începutul lunii iulie, a preşedinţiei semestriale a Consiliului UE.

„Din cauza unei schimbări neprevăzute în calendarul ministrului, Ministerul de Externe a solicitat ca vizita să aibă loc la o dată ulterioară, sperăm în viitorul apropiat”, a transmis ministerul ungar. „Motivul este pur tehnic şi nu politic”, a adăugat sursa citată.

Ministerul de Externe german a declarat vineri că a fost „uimit” de anulare şi că este nevoie de o discuţie „serioasă şi sinceră”, după ce prim-ministrul ungar Viktor Orban s-a întâlnit vineri cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Întâlnirea de la Moscova a fost prima a unui lider UE cu Putin la Moscova din aprilie 2022, când se împlineau două luni de când Moscova lansase o invazie pe scară largă asupra Ucrainei.

Întâlnirea i-a înfuriat pe unii lideri ai Uniunii Europene care au avertizat împotriva încercărilor de calmare a Moscovei şi au insistat că Orban nu a vorbit în numele UE.

Pe de altă parte, grupul parlamentar al formaţiunii de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a salutat vizita controversată a premierului ungar Viktor Orban la Moscova, numind-o o „iniţiativă de pace”, potrivit dpa.

„Ungaria deschide calea şi vorbeşte cu ambele părţi implicate direct în conflict încă din prima zi în care a preluat preşedinţia semestrială a Consiliului UE. Aceasta a fost o cerere fundamentală a grupului parlamentar AfD încă de la începutul războiului”, a declarat Matthias Moosdorf, purtător de cuvânt pe probleme de politică externă al fracţiunii din Bundestag.

Orban este singurul lider european care are în continuare canale deschise de dialog cu preşedintele rus Vladimir Putin, a adăgat el.

„Grupul parlamentar AfD salută faptul că această posibilitate a unei încetări timpurii a focului în scopul negocierilor de pace este acum prioritizată la cel mai înalt nivel european. Făcând acest lucru, Orban demască UE şi personalul său drept belicoşi care nu acţionează în interesul european”, a mai afirmat Moosdorf.

Premierul slovac spune că ar fi mers cu Viktor Orban la Moscova, dacă starea de sănătate i-ar fi permis

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here