Ursula von der Leyen îi cere lui Liz Truss respectarea acordurilor încheiate în cadrul Brexit-ului

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a transmis, luni, felicitări lui Liz Truss, aleasă de conservatorii britanici pentru a-i succede premierului în exerciţiu Boris Johnson, subliniind că speră că Regatul Unit va respecta acordurile încheiate în cadrul Brexit-ului, informează News.ro.

„Uniunea Europeană şi Regatul Unit sunt parteneri. Ne confruntăm cu multe provocări, de la schimbările climatice până la invazia rusă a Ucrainei. Sper într-o relaţie constructivă, cu respectarea deplină a acordurilor noastre”, a afirmat Von der Leyen.

La sfârşitul lunii iulie, Uniunea Europeană a anunţat deschiderea a patru noi proceduri legale pentru nerespectarea prevederilor, în principal vamale, prevăzute în protocolul post-Brexit privind Irlanda de Nord. Ele se adaugă altor trei anunţate sau relansate la jumătatea lunii iunie.

Protocolul Irlandei de Nord, conceput pentru a evita orice frontieră fizică între Irlanda (membră a UE) şi Irlanda de Nord (teritoriul Regatului Unit) după ieşirea Regatului Unit din UE, de fapt, nu şi-a produs niciodată toate efectele. Încă de la inceput, perioadele de graţie au fost introduse pe o serie întreagă de produse.

La sfârşitul lunii iunie, parlamentarii britanici au adoptat, cu sprijinul lui Liz Truss, o revizuire unilaterală a protocolului, considerată ilegală de Uniunea Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here