Vechiul cu vechiul, noul cu noul

Sursa foto: resorts4u.ru

Cu puțin peste 40 de ani în urmă, părinții mei mi-au cumpărat un aparat foto „single-lens reflex” Pentax K-1000. Acesta era un dispozitiv miraculos pentru un adolescent. Nu numai că permitea controlul asupra vitezei de declanșare (înghețarea timpului) și a diafragmei (controlul luminii), dar și schimbarea lentilelor (făcând comprehensibil ceea ce era prea departe sau prea aproape).

Asta se întâmpla înainte de epoca digitală care a banalizat fotografii până la absurd, astfel încât oricine poate face milioane de poze și să le împărtășească cu miliarde de oameni. A avea grijă de compoziție sau de alte măsuri ale calității pare a fi demodat. În schimb, piața pare să spună: arată-mi ceva vulgar. Cel puțin așa stau lucrurile, după indicatorii larg acceptați.

Totuși, eu continui să merg înainte, măcar pentru amuzamentul eu. Ofer aici câteva imagini lipsite de importanță, realizate în ultimul an, cu speranța de a-l amuza și pe cititor. Faptul că au fost realizate cu un smartphone reprezintă o rară reflectară a modului meu de a evolua odată cu vremurile. Ultima mea versiune de Pentax, un Lumix (cu obiectiv Leica!), a fost predată fiicei mele. Tinerii par să aprecieze retro. Iar asta înseamnă ceva.

Familia mea, în general suținătoare, a manifestat un orecare disconfort față de inclinațiile mele de paparazzo, din cauza indignitățio pe care o pot implica.

Așa stă treaba cu documentaristul. Consider că înregistrarea realității are valoarea sa. Și, cumva, apare un model interesant. Vechi și nou, iar și iar, într-un dans trist, ciudat și frumos, la fel de vechi ca dealurile, prezent atâta timp cât va exista lumea.

Turist american, vechi și nou, dar la fel de confuz, în Napoli, Italia.
Turist american, vechi și nou, dar la fel de confuz, în Napoli, Italia.
Raza Inka, interpretă uimitoare a fusion-ului latino-american, ignorată într-o zi de primăvară la Copenhaga.
Cel puțin acest tip (în NYC) își asculta propria muzică.
Vechi și noi, dar la fel de neînsuflețiți, în New York City.
Luptă veche și nouă pentru democrație, în Israel.
Amalfi, Italia, așa cum rar se vede, în cărțile poștale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here