Viața Reginei Elisabeta, în 85 de ipostaze – BBC

Tinereţe

1. Regina Elisabeta a II-a s-a născut pe 17 Bruton Street din Londra, la 21 aprilie 1926.

2. Părinții ei au fost Prințul Albert, Duce de York (care a luat mai târziu numele tatălui său când a devenit Regele George al VI-lea) și soția sa, Lady Elizabeth Bowes-Lyon.

3. Numele ei complet este Elizabeth Alexandra Mary Windsor.

4. Și-a petrecut primii ani locuind într-o zonă din Londra numită Piccadilly împreună cu familia ei.

5. Bunicul ei – regele George V – a fost rege (din 1910 până în 1936).

6. A fost botezată pe 29 mai 1926 în capela privată de la Palatul Buckingham.

7. Familia o numea Lilibet, când era tânără.

8. Verișoara ei, Margaret Rhodes, a spus că este „o fetiță veselă, dar fundamental sensibilă și se comportată bine”.

9. A iubit caii de la o vârstă foarte fragedă și a primit un ponei la a 4-a aniversare.

10. În 1930 s-a născut sora ei mai mică – Prințesa Margaret Rose.

11. Celor două fetițe le plăceau poveștile și jocurile cu părinții lor.

12. De asemenea, le-a plăcut să cânte la pian și să se îmbrace pentru piese de teatru.

13. Prințesele nu au mers la școală. Au învățat acasă cu o profesoară specială, numită guvernantă, Marion Crawford („Crawfie”), precum și cu alți profesori.

14. În 1934, la vârsta de 8 ani, Prințesa Elisabeta l-a cunoscut la o nuntă pe Philip Mountbatten – Prințul Philip al Greciei și Danemarcei. Mai târziu avea să devină soțul ei!

15. Mulți oameni s-ar putea să nu realizeze că Elizabeth nu a fost niciodată menită să fie prima în linia de succesiune, motiv pentru care, ca fată, nici nu a locuit la Palatul Buckingham.

16. Când bunicul ei, regele George al V-lea, a murit în ianuarie 1936, primul său fiu Edward – unchiul Elisabetei – trebuia să devină rege.

17. Edward a renunțat la slujbă chiar înainte de a fi încoronat, trecând responsabilitatea de a deveni rege fratelui său mai mic Albert – tatăl Elisabetei și al Margaretei. Făcând asta, însemna că Elisabeta era acum prima în linia de ordine la tron.

18. Albert a adoptat numele tatălui său, familia s-a mutat la Palatul Buckingham și la 12 mai 1937, George al VI-lea a fost încoronat la Westminster Abbey.

Pregătirile pentru a deveni regină

19. Când a izbucnit al Doilea Război Mondial, în septembrie 1939, mulți copii au fost evacuați în siguranță, dar familia regală a decis să nu trimită fetele în altă țară.

20. În schimb, prințesele și-au petrecut majoritatea anilor de război la Castelul Windsor, lângă Londra. „Am plecat pentru un weekend și am stat cinci ani”.

21. Ferestrele castelului au fost blocate cu saci de nisip, luminile au fost reduse și multe piese de artă au fost mutate.

22. Între timp, părinții lor au rămas la Palatul Buckingham – o promisiune pe care o făcuseră țării.

23. Acest lucru a însemnat că Prințesa Elisabeta și-a petrecut mulți ani importanți în ceea ce privește creșterea în siguranța zidurilor Castelului Winsor. Avea 13 ani când a izbucnit războiul și 19 când s-a încheiat.

24. În timpul blitz-ului din 1940-41, Palatul Buckingham a fost lovit de bombe.

25. Se relatează că mama prințeselor a învățat chiar să folosească o armă în cazul în care inamicul încerca să o răpească, în loc să părăsească țara pentru siguranță.

26. De-a lungul acestor ani, Elizabeth a început cu adevărat să se pregătească pentru îndatoririle regale care aveau să-i apară mai târziu în viață. În 1940, a ținut primul ei discurs la radio la vârsta de doar 14 ani.

27. Le-a trimis astfel cele mai bune urări copiilor care fuseseră evacuați din Marea Britanie pentru a fi feriți de conflict.

28. Când s-a încheiat războiul, mulțimile s-au adunat în fața Palatului Buckingham pentru a sărbători, iar prințesele Elisabeta și Margaret au avut voie să iasă și să li se alăture, în secret, amestecându-se cu publicul. Se spune că Elizabeth era îngrijorată că va fi recunoscută, dar mai târziu a spus că a fost una dintre cele mai memorabile nopți din viața ei.

29. În 1945, a învățat să conducă. Acum, Regina Elisabeta a II-a este singura persoană care aredrept de a conduce fără permis de conducere!

30. Odată ce Elisabeta a împlinit 21 de ani, logodna ei cu Ducele de Edinburgh a fost anunțată oficial și s-au căsătorit pe 20 noiembrie 1947 în Westminster Abbey.

31. A purtat o rochie pe care o plătise cu cartele de rații.

32. Cuplul a primit peste 2.500 de cadouri de nuntă din toată lumea și 10.000 de telegrame de felicitări.

33. La începutul anilor 1950, sănătatea Regelui nu era bună. Când Elisabeta avea doar 25 de ani, tatăl ei, regele George al VI-lea, a murit, iar viața ei se va schimba pentru totdeauna.

34. Elizabeth se afla într-o călătorie în Africa în acel moment și se spune că secretara ei ducea cu ea documentele necesare pentru cazul în care s-ar întâmpla acest lucru.

Elisabeta devine regină

35. A plecat direct înapoi la Londra pentru a-și prelua îndatoririle regale. Elisabeta, în vârstă de 25 de ani, a urcat pe tron ​​pe 6 februarie 1952, iar încoronarea ei a avut loc 16 luni mai târziu, pe 2 iunie 1953, în Westminster Abbey.

36. Fiecare încoronare, din 1066 încoace, a avut loc la Westminster Abbey și regina Elisabeta a II-a a devenit a 39-a suverană încoronată acolo.

37. Slujba a durat aproape trei ore și au participat 8.251 de invitați.

38. Încoronarea a făcut istorie în televiziune, deoarece a fost prima difuzată la TV. Un număr uriaș, de 27 de milioane de oameni din Marea Britanie s-au conectat pentru a o urmări.

39. Rochia de încoronare a Reginei a fost creată de un designer de modă britanic, pe nume Norman Hartnell. A fost realizată din satin alb și brodat cu simbolurile Regatului Unit și Commonwealth-ului, în fir de aur și argint. A purtat rochia de șase ori, de la încoronare.

40. Și în ceea ce privește mâncarea – ei bine, ți-a plăcut vreodată puiul de încoronare? Acest fel de mâncare a fost de fapt creat pentru încoronarea Reginei, pentru a fi servit oaspeților străini.

41. Femeia care a venit cu felul de mâncare – Constance Spry – nici măcar nu era bucătar, ci florăreasă!

42. Regina este acum cel mai longeviv monarh din Marea Britanie.

43. Este și cel mai în vârstă monarh. Anterior deținătoare a acestui record fusese regina Victoria (stră-străbunica lui Elizabeth), dar a murit când avea 81 de ani.

44. Nu numai atât (da, are și alte recorduri), dar Regina este cea mai longevivă femeie monarh din istoria lumii. Nu-i rău, nu?

Îndatoririle regale

45. Regina Elisabeta a II-a deține multe titluri diferite, inclusiv șef de stat, șef al națiunii, șef al Commonwealth-ului, șef al forțelor armate și apărător al credinței și guvernator suprem al Bisericii Angliei – și asta doar pentru a numi câțiva!

46. ​​Ca șef de stat, trebuie să rămână complet neutră, ceea ce înseamnă că nu o vei auzi cu păreri despre ceva politic.

47. De asemenea, nu are voie să voteze sau să se prezinte la alegeri.

48. De-a lungul domniei sale, ea a dus la îndeplinire angajamente regale în toată lumea. De fapt, ea a călătorit mai mult decât orice alt monarh în trecut, vizitând 116 țări.

49. Primul ei tur al Commonwealth-ului a început pe 24 noiembrie 1953. A vizitat Canada, Bermuda, Jamaica, Panama, Fiji, Tonga, Noua Zeelandă, Australia, Insulele Cocos, Ceylon, Aden, Uganda, Libia, Malta și Gibraltar, acoperind o distanță masivă de 43.618 mile.

50. Regina este creditată cu inventarea „walkabout” regal, unde întâlnește localnici în locurile pe care le vizitează. Această „promenadă” a devenit acum o tradiție regală foarte populară.

51. În timpul îndeplinirii îndatoririlor sale, i se oferă adesea cadouri. Acestea au inclus mulți cai, dar unele cadouri sunt puțin mai neobișnuite! În 1972, când se afla în Seychelles, i s-au dat două țestoase, în timp ce în același an președintele Camerunului i-a dăruit un elefant taur de șapte ani, numit Jumbo.

52. O altă atribuție importantă a ei este deschiderea Parlamentului în fiecare an. Cu toate acestea, au fost doi ani în care nu a reușit să facă asta – 1959 și 1963 – deoarece își aștepta copiii, prințul Andrew și prințul Edward.

53. Ea consideră, de asemenea, că munca de voluntariat este importantă și are în prezent legături cu peste 600 de organizații și organizații caritabile. Aceste grupuri lucrează pentru o mulțime de obiective diferite, cum ar fi ajutarea tinerilor și protejarea mediului și a vieții sălbatice, cauze care sunt importante pentru Regina.

54. Vorbind la memorialul de război Cenotaf, în 2014, a spus: „Adevărata măsură a tuturor acțiunilor noastre este cât durează binele din ele… Tot ceea ce facem, facem pentru tineri”.

Mesajul de Crăciun

55. În fiecare an, în ziua de Crăciun, Regina se adresează națiunii într-un mesaj special difuzat la televizor.

56. Primul mesaj de Crăciun a fost transmis de tatăl ei, regele George al V-lea, în 1932. Acum, a devenit o parte importantă a Crăciunului pentru milioane de oameni din Commonwealth.

57. Regina a transmis un mesaj de Crăciun în fiecare an al domniei sale – cu excepția unuia.

58. Nu a existat un mesaj TV în 1969, deoarece fusese planificat un documentar. A trebuit să emită o declarație scrisă în schimb în acel an!

59. Mesajul de Crăciun fusese o transmisiune în direct. Dar din 1960, a fost înregistrat în avans, astfel încât casetele să poată fi trimise în întreaga lume în celelalte țări ale Commonwealth-ului. Asta înseamnă că, în diversele țări, mesajul putea fi difuzat la televizor la un moment mai convenabil.

60. În 2012, mesajul de Crăciun a fost difuzat în 3D.

Viata de zi cu zi

61. Regina rămâne unul dintre cei mai faimoși oameni din lume.

62. În timpul domniei ei record, au existat 13 prim-miniștri britanici.

63. Într-un an mediu, ea primește aproximativ 60.000 de piese de corespondență.

64. Potrivit site-ului oficial al Familiei Regale: „Reginei i se arată zilnic aproape toată corespondența ei de către unul dintre secretarii privați și este foarte interesată de scrisorile pe care le primește”.

65. Regina petrece mult timp la biroul ei citind cantitatea uriașă de documente cu care trebuie să se ocupe monarhul.

66. În timpul săptămânii, locuiește la Palatul Buckingham din Londra, cu soțul ei, care este și biroul ei.

67. Ea merge la Castelul Windsor din Berkshire în majoritatea weekendurilor, deoarece se spune că aici cheamă acasă.

68. Expertul regal Christopher Warwick explică: „A fost un loc care a fost foarte mult un acasă pentru Regina și pentru sora ei pentru o perioadă foarte lungă de timp [în timpul războiului] și care a cimentat emoțiile și atașamentul pe care le are față de un loc pe care îl iubește”.

69. În 1992, a avut loc un incendiu teribil la castel. Regina a plătit o sumă mare din factura de reparații (aproape 40 de milioane de lire sterline), ceea ce arată cât de mult înseamnă locul pentru ea.

70. Și-a petrecut verile la Castelul Balmoral din Aberdeenshire și de Crăciun mergea la Sandringham Estate din Norfolk.

71. În Scoția, reședința ei oficială este Holyroodhouse din Edinburgh.

72. Familia este extrem de importantă pentru Regină. Pe lângă faptul că are patru dintre proprii ei copii, acum are opt nepoți și șase strănepoți – dintre care cel mai mic este Prințul Louis de Cambridge, care s-a născut în aprilie 2018.

73. În 2007, Regina și Ducele de Edinburgh au devenit primul cuplu din familia regală care și-a sărbătorit aniversarea Nunții de diamant (60 de ani de căsătorie).

74. Regina a spus despre soțul său: „El a fost, pur și simplu, puterea mea și a rămas în toți acești ani”.

75. În timp ce Ducele de Edinburgh s-a retras în mod oficial din îndatoririle sale regale, Regina încă a mai avut apariții publice în calitate de suverană a națiunii, deși nu atât de multe angajamente și a încetat să călătorească pe distanțe foarte lungi.

76. Și alți membri ai familiei regale ajută la îndeplinirea angajamentelor publice.

Trivia distractive

77. Este o descendentă a Casei Saxa-Coburg și Gotha, care a fost redenumită Casa Windsor în timpul Primului Război Mondial.

78. Locul unde s-a născut Elizabeth, la Londra, este de fapt, acum, un restaurant chinezesc! Ne întrebăm dacă se întoarce vreodată acolo pentru o mușcătură?

79. Mulți oameni știu că are drept câini preferați exemplarele de corgi. Ea a avut peste 30 în timpul domniei.

80. Primul ei Corgi s-a numit Susan și i-a fost oferit cadou la cea de-a 18-a aniversare, în 1944.

81. Regina este o mare fană a dansului country scoțian. În fiecare an, când merge la Balmoral, ține baluri speciale pentru vecini, personalul proprietății și castelului și membrii comunității locale.

82. Primul meci de fotbal la care a participat a fost finala Cupei FA din 1953, când Blackpool a învins-o pe Bolton Wanderers cu 4-3. Mingea folosită în timpul acestui joc a fost vândută la începutul acestui an într-o licitație pentru 5.250 GBP!

83. Există 237 de străzi care poartă numele Elisabetei, dar numai 153 poartă numele Victoria.

84. Nu doar aici, în Marea Britanie, apare portretul Reginei pe bani. Ea deține un record mondial pentru apariția pe monedă în cel puțin 35 de țări diferite.

85. Regina este cunoscută și pentru dragostea ei pentru inovație și tehnologie. Ea a trimis primul e-mail în 1976 de la un computer dintr-o bază a armatei britanice – cu mult înainte ca majoritatea oamenilor să se apropie de un computer!

86. În 2014, ea a trimis primul ei tweet în timpul unei vizite la o expoziție de la Muzeul Științei, trimisă din contul @BritishMonarchy.

VIDEO | Mami, râzi şi plângi cu noi toţi – omagiu adus de Prinţul Charles Reginei Elisabeta a II-a

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here