„Vibecession”. Mitul unei economii slabe a SUA afectează șansele lui Biden de realegere

Aproximativ 10% dintre alegătorii americani din statele swing — Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Carolina de Nord, Pennsylvania și Wisconsin — sunt încă nesiguri cu privire la opțiunea lor pentru prezidențialele din noiembrie, iar potrivit sondajelor, economia va fi factorul decisiv pentru acest grup. Deși toți indicatorii economici — PIB, șomaj, inflație, indicii pieței de valori — sugerează o îmbunătățire robustă de când Joe Biden a preluat funcția, în ianuarie 2021, percepția publicului este cu totul opusă: majoritatea americanilor cred că țara se află în recesiune și că șomajul atinge niveluri record. Această ciudată percepție publică a fost denumită „vibecession” — un sentiment de disconfort economic care, de fapt, nu corespunde realității. Această percepție este influențată în mare parte de faptul că creșterea economică are loc în principal în statele republicane, unde populația este influențată de retorica lui Trump privind slăbiciunea economiei sub conducerea lui Biden. Rămâne de văzut dacă acest sentiment se va schimba până la alegeri, notează The Insider.

<< Grupul de alegători americani indeciși se deosebește semnificativ de un eșantion mai mare, așa cum a relevat un sondaj realizat de ziarul The Wall Street Journal. Respondenții indeciși nu se identifică puternic nici cu republicanii, nici cu democrații și nici nu sunt concentrați intens pe probleme partizane controversate, cum ar fi imigrația, avortul sau controlul armelor. Principala lor preocupare se învârte de obicei în jurul rezultatelor economice, acestea fiind criteriul lor principal pentru selecția candidaților. În mod normal, astfel de alegători tind să îl sprijine pe titularul funcției atunci când economia prosperă și pe contracandidat atunci când nu este așa. Însă în 2024, lucrurile ar putea să nu fie atât de simple.

Realizările economice ale lui Biden

Joe Biden consideră succesele economice drept principalele sale realizări ca președinte, și nu fără motiv. Sub conducerea sa, economia SUA este pe o traiectorie ascendentă, depășind ratele de creștere din UE, Marea Britanie și Japonia. PIB-ul nominal crește cu sute de miliarde de dolari în fiecare trimestru, iar PIB-ul pe cap de locuitor a revenit la o tendință de creștere stabilă post-pandemie. Inflația a scăzut de la aproape două cifre la 3,4%, în timp ce rata șomajului rămâne remarcabil de scăzută, la 3,9%.

Eforturile de stimulare economică lansate în timpul COVID-19, inițiate de Donald Trump și continuate sub conducerea lui Biden, au insuflat încredere întreprinderilor pentru a-i reangaja pe aproape toți cei care și-au pierdut locurile de muncă la începutul pandemiei. Cu toate acestea, perioada ulterioară de inflație ridicată a complicat semnificativ viața americanilor obișnuiți. Creșterile de prețuri au fost determinate parțial de perturbările lanțului de aprovizionare din timpul lockdown-urilor, iar factorii logistici au fost ulterior exacerbați de războiul din Ucraina. Economistii sunt în general de acord că, fără astfel de măsuri extinse de stimulare, creșterea inflației nu ar fi fost la fel de pronunțată — dar, pe de altă parte, fără lichiditatea pompată în economia deprimată de COVID, mai întâi de Trump și apoi de Biden, alți factori, cum ar fi creșterea PIB-ului și șomajul, ar fi probabil mai puțin robusti astăzi.

Sursa: The Insider

Mitul recesiunii

Populația SUA pare să se recupereze încă din trauma provocată de pandemie. Percepțiile oamenilor sunt rămase în urmă față de realitate:

  • 55% cred că există o recesiune în SUA, deși economia este, de fapt, în creștere;
  • 49% consideră că indicele bursier S&P 500 a scăzut în ultimul an, când, de fapt, a crescut cu aproximativ 24% în 2023 și cu peste 12% de la începutul anului 2024;
  • 49% cred că șomajul a atins un maxim al ultimilor 50 de ani, în timp ce acesta este, de fapt, aproape de un minim al ultimilor 50 de ani.

Privind statisticile, este evident că până în 2020 indicatorii economici precum PIB-ul și șomajul arătau o corelație puternică cu sentimentul consumatorilor. Cu toate acestea, după pandemie, relația s-a răsturnat remarcabil.

Sursa: The Insider

Mai multe sondaje indică faptul că americanii au o perspectivă negativă asupra situației economice actuale, în special în evaluarea realizărilor președintelui Biden comparativ cu cele ale lui Trump (1, 2, 3). Majoritatea americanilor (51%) percep starea economiei ca fiind slabă, aproape un sfert (23%) o găsesc satisfăcătoare și doar 26% o consideră bună. Un alt sondaj arată că 65% dintre americani cred că economia era într-o stare bună sub conducerea lui Trump. În plus, 58% dintre respondenți cred că situația actuală se deteriorează din cauza gestionării defectuoase a administrației Biden.

Doar 19% dintre afro-americani, 13% dintre hispanici și 12% dintre tinerii alegători cred că se îmbunătățesc condițiile economic — marea majoritate a celor din aceste grupuri cred contrariul. Printre democrați, doar 21% raportează condiții economice îmbunătățite în ultimul an, în timp ce 22% afirmă contrariul.

Cauzele percepției eronate

Percepția negativă a publicului, care contravine statisticilor oficiale, a fost denumită „vibecession”. În esență, anul 2023 nu a fost un an de recesiune, ci unul marcat de o atmosferă generală de negativitate. Economistul Paul Krugman a sintetizat acest sentiment astfel: „Eu sunt bine, oamenii pe care îi cunosc sunt bine, dar undeva, acolo, cineva o duce rău”.

În cursul anului 2023, rețelele de socializare au fost dominate de discuții despre declinul economiei SUA — iar asta, în ciuda recuperării relativ rapide a economiei după impactul lockdown-urilor din perioada pandemiei. Americanii au tendința de a se baza excesiv pe rețelele de socializare pentru știri, iar creatorii de conținut își cresc audiența exploatând preferința cititorilor pentru conținut negativ. Un studiu recent, realizat de economiști americani, a evidențiat o scădere semnificativă a percepțiilor publice despre economie în media americană în decursul ultimelor decenii, în ciuda creșterii economice continue.

În peisajul competitiv al mass-media din SUA există și o puternică polarizare pe linii politice. După alegerile în care Trump a devenit președinte, în 2016, republicanii au devenit semnificativ mai optimiști în privința economiei, un sentiment reflectat și amplificat de media lor de susținere. În schimb, canalele media democrate de la acea vreme adesea prezentau perspectiva economică drept una nefavorabilă. Aceste roluri s-au inversat în 2020, după alegera lui Biden.

Însă în prezent, chiar și democrații păstrează o perspectivă relativ pesimistă asupra economiei. Această schimbare poate fi atribuită circumstanțelor specifice fiecărui stat. Economii din statele cu tendințe republicane („roșii”) înregistrează o creștere mai rapidă în comparație cu statele cu tendințe democratice („albastre”). Un factor care contribuie este diferența dintre cadrele de reglementare. Reglementările stricte privind zonarea în statele „albastre” fac dificilă dezvoltarea de noi locuințe și afaceri, contribuind la problemele de accesibilitate a locuințelor. Ca rezultat, populațiile migrează către statele „roșii”, care câștigă astfel mai multă reprezentare în Camera Reprezentanților în funcție de mărimea populației lor.

În plus, din cauza inflației, salariile reale cresc la un ritm mai lent decât PIB-ul și încă nu au revenit la nivelurile ante-pandemice. Americanii sunt concentrați nu doar asupra statisticilor, ci și asupra prețurilor la alimente, care cresc mai rapid decât coșul general de consum. Ca urmare, percepția lor subiectivă asupra economiei este adesea mai puțin pozitivă decât ar sugera cifrele.

Inegalitatea veniturilor este o altă sursă de iritație pentru populație. Această metrică a crescut din nou după expirarea măsurilor de stimulare, ceea ce înseamnă că un procent limitat de americani au beneficiat cu adevărat de economia în rapidă expansiune a lui Biden.

Rata dobânzii

Majoritatea alegătorilor nu sunt siguri dacă Biden poate îmbunătăți situația în caz că va fi reales în noiembrie. Cu toate acestea, există și vești pozitive pentru actualul președinte: sentimentul economic se recuperează treptat. Când sentimentul economic a fost sub medie, președinții aflați în funcție și au candidat pentru un al doilea mandat au fost învinși la urne, cum s-a întâmplat cu George Bush senior în 1992. Totuși, această metrică nu oferă o putere predictivă absolută. După ce a condus recuperarea Americii după criza financiară din 2008, Barack Obama a câștigat un al doilea mandat în ciuda unui sentiment negativ persistent al alegătorilor — o situație care permite anumite paralele cu situația post-pandemie a lui Biden.

Într-adevăr, americanii rămân nemulțumiți de economie, dar această nemulțumire scade treptat către niveluri medii.

Sursa: The Insider

Echipa de campanie a lui Trump insistă în continuare asupra inflației ca una dintre vulnerabilitățile principale ale lui Biden. „Muncitorii și familiile plătesc literalmente prețul pentru politicile economice eșuate ale lui Joe Biden, cu creșteri semnificative ale prețurilor la bunuri de strictă necesitate precum carburant, alimente, chirie și scutece”, a declarat purtătoarea de cuvânt a campaniei lui Trump, Karoline Leavitt, încă din luna mai.

Totuși, economiștii anticipează că inflația va ajunge aproape de ținta de 2% a Rezervei Federale, până în vară, ceea ce ar putea permite o reducere a ratei dobânzii care ar putea îmbunătăți semnificativ perspectiva economică generală a populației. Dacă această reducere a ratei dobânzii intervine destul de devreme pentru a influența opinia publică — care în mod obișnuit rămâne în urma condițiilor economice reale — ar putea consolida cu siguranță șansele lui Biden pentru realegere.

Dar până când scad inflația și ratele dobânzii, Biden și administrația sa trebuie să continue să convingă oamenii că economia se îmbunătățește cu adevărat. De asemenea, trebuie să sublinieze că condițiile erau mai rele în 2020 și că Biden a preluat o economie grav afectată de pandemie. Această abordare ar putea fi eficientă. În prezent, Trump conduce în mai multe sondaje din statele swing, în ciuda contestațiilor legale care includ condamnarea sa pentru nereguli în raportarea financiară. Pentru a câștiga în noiembrie, Biden se confruntă cu sarcina dificilă de a-i convinge pe alegători să adopte o perspectivă mai optimistă, și nu există nicio garanție că prezentarea doar a faptelor va duce la îndeplinirea acestui obiectiv. >>

Șoimul lui Trump în materie de comerț pregătește terenul chiar și din închisoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here