Șoimul lui Trump în materie de comerț pregătește terenul chiar și din închisoare

Sursa: Facebook

Viziunea sumbră a lui Peter Navarro asupra economiei globale ar putea modela epoca Trump 2, notează The Economist.

<< Înaintea alegerilor din America, programate în noiembrie, șefii de companii, finanțiștii și diplomații sunt ocupați cu contactarea aliaților lui Donald Trump, încercând să ghicească politicile economice pe care fostul președinte le va urma dacă va fi reales. Dar există un om din anturajul lui Trump care are o influență mai mare decât majoritatea și care, pentru moment, este practic inaccesibil. Asta întrucât este deținutul cu numărul 04370-510 din Instituția Corecțională Federală din Miami.

Peter Navarro, un consilier economic de frunte în prima administrație a lui Trump, a parcurs mai mult de jumătate din sentința de patru luni, pentru sfidarea Congresului. El este plin de indignare față de sistemul de justiție, disprețuiește realizările lui Joe Biden și dorește să îndrume America spre un protecționism dur. În corespondența scrisă cu The Economist, Navarro a expus cum crede el că ar trebui Trump să abordeze comerțul – de la intensificarea presiunii asupra Chinei până la impunerea de tarife aproape tuturor celorlalte țări. Este o viziune sumbră și furioasă asupra economiei globale. Conform sondajelor, este una pe care Navarro ar putea-o promova în curând din interiorul Casei Albe.

Sursa: X

În mijlocul haosului din anterioara administrație Trump, Navarro s-a remarcat ca fiind deosebit de perturbator, acid și răzbunător. În diferite momente, fostul profesor de economie a fost exclus din negocierile comerciale, investigat pentru abuz asupra colegilor și criticat public. Dar, în ciuda tuturor acestor lucruri, Navarro a reușit să rămână în grațiile lui Trump. Poziția sa a fost consolidată după ce a demonstrat o loialitate completă, refuzând să se conformeze unei citații din partea comisiei Camerei Reprezentanților care investiga revolta de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021. În martie, acest refuz l-a adus pe vigurosul bărbat de 74 de ani în închisoare.

Pentru a evalua influența ideilor lui Navarro, luați în considerare cum i-a lăudat Trump cea mai recentă carte. „The New MAGA Deal” urmează să fie lansată pe 16 iulie, aproape în același timp cu eliberarea autorului din închisoare. „Ceea ce spune el trebuie respectat cu atenție”, este citatul din Trump, cre poate fi găsit pe copertă. „Peter Navarro este un patriot care a fost tratat foarte rău, dar continuă să meargă înainte. În cele din urmă, va fi Victorie!”.

În 2016, apelurile lui Navarro la protecționism îl făceau să fie un outsider, chiar și printre republicani. Acum, el este mult mai aproape de mainstream, după cum arată decizia recentă a lui Biden de a impune tarife grele asupra vehiculelor electrice (EV) chinezești, panourilor solare și altor produse. Este triumful „principiului trumpian conform căruia securitatea economică este securitate națională”, spune Navarro. „Dezbaterea s-a încheiat”.

Nu că ar avea ceva frumos de spus despre Bidenomics. În viziunea lui Navarro, Biden a greșit făcând politica industrială dependentă de subvențiile pentru vehicule electrice. Nu numai că aceasta a „crescut deficitul federal” în America, dar, în mod pervers, a încurajat și China să producă mai multe baterii pentru vehicule electrice. „Dacă Trump ar fi fost președinte, asta nu s-ar fi întâmplat niciodată”, spune el. Ca multe dintre afirmațiile lui Navarro și aceasta este foarte discutabilă: subvențiile lui Biden cer ca părțile componente ale bateriilor să fie fabricate în America sau de parteneri de liber schimb, iar reducerile de taxe ale lui Trump adaugă și ele mai mult la deficit. Dar este adevărat că producătorii chinezi domină piața globală de vehicule electrice și că investesc în străinătate pentru a evita tarifele americane.

Rețeta lui Navarro este de a împiedica țările terțe să fie folosite drept canale pentru produsele chinezești. „Vietnamul este o platformă majoră de export în umbră pentru produsele ‘Made in China’ și necesită o reprimare”, spune el. El avertizează, de asemenea, că Mexicul ar putea periclita acordul de liber schimb dintre el, America și Canada dacă acceptă prea multe investiții chineze. „Trump pur și simplu nu va tolera un avanpost comunist chinez pe flancul sudic al Americii”, afirmă el.

O modalitate prin care Biden și-a diferențiat strategia comercială de cea a lui Trump este încercarea de a repara relațiile cu aliații, pentru a forma un front unit împotriva Chinei. Unii diplomați încă se plâng că politicile lui Biden se reduc la același favoritism pentru America, deși prin subvenții mai degrabă decât prin tarife și exprimate într-un limbaj mai politicos. Dar analiza dură a lui Navarro este un memento tonic că diferențele sunt substanțiale. „Prea multe națiuni europene sunt compromise de influența comunistă chineză pentru a putea proiecta vreodată un front unit”, spune el. Marea Britanie? Dependentă de capitalul chinez. Grecia și Italia? Porturile lor sunt ipotecate către China. Germania? Prea dependentă de China pentru exporturile sale. În universul maniheist al lui Navarro, America trumpiană e unică prin corectitudinea sa.

Chiar și lăsând China deoparte, Navarro consideră că America este o victimă. „Când vine vorba de oțel și aluminiu, SUA nu au aliați, ci doar competitori care trișează și fac dumping”, spune el. (Sugestia este că, în calitate de președinte, Trump ar putea lua în considerare reinstaurarea tarifelor sale controversate la oțel și aluminiu, retrase de Biden). Navarro speră, de asemenea, să vadă adoptarea Reciprocal Trade Act, care i-ar permite președintelui să pună în oglindă tarifele și barierele netarifare ale oricărei țări care refuză să le reducă pe ale sale la nivelul celor din America. El o numește bun simț și o prioritate pentru Trump. În ceea ce privește Organizația Mondială a Comerțului (OMC), tot mai irelevantă din cauza paralizării corpului său de apel de către America, soluția lui Navarro este simplă: eliminarea Chinei pentru că a încălcat OMC „cu agresiunea sa economică nemiloasă”.

În practică, multe dintre aceste propuneri ar fi greu de implementat și ar putea dăuna Americii. Tarifele la oțel sunt costisitoare pentru numeroasele industrii care utilizează acest metal și astfel ajung să le dăuneze, nu să le fie de ajutor producătorilor interni. Monitorizarea investițiilor chineze în străinătate ar fi atât greoaie, cât și incomodă, necesitând amestec explicit în politica altor țări. Tarifele reciproce pot părea sensibile, dar ar face ca politica americană să pară bizară, deoarece fiecare țară are un amestec de tarife înalte și joase pentru diferite sectoare (ceea ce, de fapt, permite compromisurile care fac posibile majoritatea acordurilor comerciale). America, de exemplu, are taxe mari pe importurile de camioane și cherestea. Expulzarea Chinei din OMC ar fi aproape imposibilă.

Dar concentrându-ne pe astfel de detalii se poate pierde esența. Când Trump era la Casa Albă, Robert Lighthizer, un avocat care a servit ca Reprezentant Comercial al Statelor Unite, a ajutat la conceperea noilor tarife ale Americii și a condus investigațiile care au format baza lor legală. „Lighthizer era mai mult creierul operațiunii, în timp ce Navarro era inima și entuziasmul, războinicul din prima linie dispus să se murdărească și să se compromită”, spune Dan Ikenson, expert în politici comerciale. Principalul rol oficial al lui Navarro era să conducă Office of Trade and Manufacturing Policy de la Casa Albă, un organism creat de Trump, dar cu personal restrâns.

Unii speculează că Lighthizer ar putea deveni secretar al Trezoreriei dacă Trump va fi reales, o poziție din care ar putea remodela politica economică a Americii dincolo de comerț. În contrast, Navarro nu este un manager deosebit. Dar agresivitatea sa îi place lui Trump. Într-o declarație pentru Wall Street Journal, luna trecută, Trump a spus că „absolut îl va readuce pe Peter” într-o nouă administrație. Un alt semn al bunei poziții a lui Navarro: Donald Trump Jr., fiul fostului președinte, l-a vizitat recent în închisoare.

Situată la extremitatea sudică a orașului Miami, închisoarea sa de securitate redusă se află lângă grădina zoologică municipală și nu departe de un parc safari. Asta poate suna plăcut în ceea ce privește detenția, dar este totuși o închisoare, cu un regim strict de stingere, restricții de mișcare și puțină intimitate într-o cameră în stil dormitor. La sfârșitul lunii mai a avut loc o încăierare sângeroasă între bandele portoricane și mexicane în închisoarea direct alăturată celei în care se află Navarro. „It is no country for old men”, observă el.

Singurul lucru care pare să-l preocupe pe Navarro mai mult decât mercantilismul Chinei este convingerea sa că Partidul Democrat folosește sistemul legal pentru a-l persecuta pe Trump, conspirând să-l împiedice să recâștige puterea. El descrie procesul legat de bani contra tăcere, care s-a încheiat luna trecută cu condamnarea lui Trump, ca pe un complot pentru a-i epuiza fondurile și a-l ține ocupat în instanță în loc să fie pe traseul de campanie.

„Sub tirania juridică a lui Joe Biden, America nu este nimic mai mult decât o republică bananieră, iar lumea, în special China comunistă, râde de noi”, spune el. Acest lucru contrastează puternic cu descrierea obișnuită a lui Biden de către republicani, care îl consideră un bătrân confuz. Ca multe dintre opiniile extreme ale lui Navarro, aceasta are puține temeiuri în realitate. Dar un lucru este cât se poate de clar: nimeni nu ar trebui să râdă de el sau de perspectiva ca ideile sale să aibă din nou influență la Casa Albă. >>

Pregătiți-vă de impact! „Momentul Trump” al Europei a sosit

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here