Vicepremier ungar, la inaugurarea unei colegiu din Timișoara: Clădirea aceasta e o mică Ungarie!

Declarație controversată a vicepremierului Ungariei, Zsolt Semjen, la inaugurarea colegiului „Bolyai Janos” din Timișoara. Oficialul de la Budapesta le-a urat elevilor „să dobândească multă cunoaştere şi spiritualitate, şi să nu uite că această clădire este o mică patrie, o mică Ungarie”, a transmis agenția de presă maghiară MTI, ediția în limba română.

Image may contain: 1 person, suit
sursa: Zsolt Semjen / Facebook

Zsolt Semjen a mai spus că, din cauza mersului istoriei, „o treime dintre membrii naţiunii maghiare au ajuns sub stăpânirea altor state, cu toate acestea însă, ei fac în continuare parte din naţiunea maghiară”.

La eveniment a fost prezent și președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Image may contain: 1 person, suit
sursa: Zsolt Semjen / Facebook

Clădirea a fost inaugurată în cartierul Iosefin din Timişoara și se află în imediata vecinătate a Liceului Teoretic “Bartók Béla”. Noul colegiu va asigura cazare pentru 30 dintre studenţii maghiari care învaţă la universităţile din Timişoara, oferindu-le acestora şi ocazia participării la diverse cursuri în limba maghiară.

Instituția îşi propune să fie un spaţiu comunitar maghiar pentru cei 100-150 de studenţi maghiari care studiază în limba română la universităţile din oraş.

Biserica Romano-Catolică a oferit clădirea – aflată în stare avansată de degradare – spre folosinţă gratuită, pentru o perioadă de 30 de ani, iar Guvernul Ungariei a contribuit la renovarea şi echiparea clădirii, respectiv la demararea funcţionării instituţiei, cu suma de 447.000 euro, a transmis aceeași sursă.

Szakkollégiumot avattak Temesváron

Új fejezet kezdődött a temesvári magyar oktatásban: a bölcsödétől az egyetem befejezéséig anyanyelvükön tanulhatnak a diákok.#avatóünnepség #magyarközösség #oktatás #magyarnyelv #Temesvár #erdélytv

Publicată de Erdélyi Magyar Televízió pe Joi, 3 octombrie 2019

Declarația lui Zsolt Semjen a venit la circa o săptămână după ce, la Cluj-Napoca, a avut loc o reuniunea a reprezentanților organizațiilor politice maghiare din Transilvania. Aceștia au discutat un plan comun de acțiune pentru următorii doi ani cu privire la autonomie, a transmis MTI, citat de G4Media.ro.

Au participat delegații din partea UDRM, PPMT (Partidului Popular Maghiar din Transilvania), PCM (Partidul Civil Maghiar), CNMT (Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania) și CNS (Consiliul Național Secuiesc)

Strategia autonomistă a organizațiilor maghiare are la bază principii, enunțate la universitatea de vară de la Băile Tușnad de un oficial al Ministerului de Externe de la Budapesta. Acestea sunt: problema minorităţilor naţionale autohtone nu este o problemă de afacere internă, ci una europeană; identitatea naţională trebuie protejată şi că, în acest sens, trebuie recunoscute atât drepturile individuale, cât şi cele colective; identitatea naţională nu este însoţită neapărat de cetăţenie; comunităţile autohtone trebuie să reprezinte elemente constitutive ale statelor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here