VIDEO | 16 replici după cutremurele din Gorj. Specialist INFP: Este pentru noi o surprinză că zona respectivă s-a activat

Specialiştii INFP apreciază ca fiind o surpriză producerea cutremurelor în judeţul Gorj, anunţând că seismul de luni – cu magnitudinea 5,2 – a avut 16 replici. Cutremurul de marţi – cu magnitudinea 5,7 nu a fost o replică a celui de luni, notează News.ro. De asemenea, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu, afirmă că nu există legătură între zona seismică Vrancea şi regiunea din judeţul Gorj unde s-au produs seisme cu intensitate mai mare de cinci atât luni, cât şi marţi.

Directorul general al INFP, Constantin Ionescu, a anunţat, marţi, într-o declaraţie de presă, că seismul de luni din judeţul Gorj a avut 16 replici.

E o zonă în care nu s-au produs cutremure decât foarte rar, iar dacă se produceau, erau magnitudini mici, au fost magnitudini de trei grade, două grade, un grad. Pentru noi, e o surpriză că zona respectivă s-a activat. Ea a mai produs cutremure în trecut, avem exemplu din anul 1943 când s-a produs un cutremur de cinci grade, de asemenea, anii 1963-1964 cutremur de 4şi 4,5 iar mai în spate, încolo, au fost cutremure în 1910 şi încă 50 de ani în urmă 1850, 1860 şi tot de magnitudini de sub patru”, a declarat Constantin Ionescu.

Ionescu a mai precizat că seismul de marţi a avut loc la 10 kilometri de epicentrul seismului de luni.

Directorul INFP a explicat că mişcarea faliilor a fost pe verticală la cele două cutremure recente, el arătând că al doilea cutremur, cel de marţi, de 5,7, ”poate să fie un frate al celuilalt” şi nu este o replică a cutremurului de luni.
De asemenea, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu, afirmă că nu există legătură între zona seismică Vrancea şi regiunea din judeţul Gorj unde s-au produs seisme cu intensitate mai mare de cinci atât luni, cât şi marţi.
Nu există o legătură, mai ales că zona Vrancea este la contactul dintre două plăci tectonice, iar aceste falii se află deasupra plăcilor tectonice, ele sunt divizate în mai multe bucăţi şi se mişcă independent faţă de placa tectonică mare. Acuma, efectul, sau influenţa nu vine de sus în jos, ci de jos în sus. Dacă jos s-ar produce un cutremur mare, atunci ar urma, în diferite regiuni seismice, alte cutremure, pe deasupra plăcii”, a explicat, marţi, şeful INFP.
El a arătat că replicile unui cutremur se produc exact în zona în care seismul iniţial a avut loc.
”Dacă acest cutremur se producea exact în zona unde s-a produs cel de 5,2, era o replică mai mare”, a explicat Ionescu, referindu-se la seismul de marţi după-amiază, din zona Gorj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here