Barca solară a faraonului egiptean Keops, veche de 4.600 de ani, a fost transportată la Marele Muzeu Egiptean, care va fi inaugurat în curând lângă piramidele din Giza, a anunţat sâmbătă Ministerul Antichităţilor. Ambarcațiunea s-a păstrat perfect până în prezent, informează Agerpres.

 

După ce a traversat străzile din Giza într-un vehicul autonom, barca lui Keops, descoperită în 1954 în colţul sudic al Marii Piramide, şi-a încheiat lunga călătorie spre Marele Muzeu Egiptean (GEM)”, se arată într-un comunicat al ministerului, citat de AFP.

Marea Piramidă din Cairo – cunoscută şi sub numele de Piramida lui Keops – este cea mai mare dintre cele trei piramide de la Giza şi adăposteşte mormântul lui Keops.

Bărcile solare erau îngropate lângă camerele funerare regale, deoarece trebuiau să transporte defuncţii în viaţa de apoi.

Barca lui Keops, lungă de 42 de metri şi cu o greutate de 20 de tone, este „cel mai mare şi cel mai vechi artefact din lemn din istoria omenirii”, a precizat ministerul.

Călătoria sa cu un vehicul special telecomandat, importat din Belgia, a început vineri seara şi a durat 10 ore, a anunţat agenţia oficială de presă MENA.

GEM, situat pe platoul Giza, unde se află faimoasele piramide, a fost prezentat de Egipt ca un reper arheologic important care adăposteşte cele mai valoroase antichităţi. Data inaugurării muzeului nu a fost precizată.

Egiptul se bazează pe o serie de descoperiri arheologice recente pentru a-şi revigora sectorul turistic vital, dar aflat în dificultate, după ce a suferit multiple şocuri, de la revolta din 2011 la actuala pandemie de COVID-19.

În aprilie, autorităţile au mutat la Muzeul Naţional al Civilizaţiei Egiptene 22 de mumii ale regilor şi reginelor Egiptului antic în cadrul unei ceremonii grandioase pe străzile din Cairo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here