VIDEO | Cele șapte minute de filmare care au incendiat America. Cazul Floyd dezgroapă fantomele rasismului și aruncă SUA în haos

Foto: Twitter

Moartea afro-americanului George Floyd (46 de ani) a declanșat o atmosferă de război civil, reînviind sensibilitățile rasiale în SUA. Violențe au erupt în mai multe orașe americane.

Sute de persoane au demonstrat vineri seara în faţa Casei Albe pentru a-şi exprima furia după ce George Floyd a murit din cauza modului în care a fost tratat de poliţie, informează AFP.

Purtând pancarte pe care puteau fi citite sloganuri precum „Stop Killing Us” (Nu ne mai ucideţi) şi „Black Lives Counts” (Vieţile negrilor contează), protestatarii au cerut să se facă „dreptate pentru George Floyd” în faţa reşedinţei preşedintelui Donald Trump.

Înregistrări video, devenite virale, au fost făcute de trecători care au asistat luni la scena în care un poliţist alb din oraşul Minneapolis îl trânteşte pe George Floyd apăsând cu genunchiul pe gâtul acestuia timp de câteva minute, în timp ce victima îi spune că nu mai poate respira.

Cele șapte minute de filmare care au incendiat America

De la difuzarea acestor înregistrări video demonstraţii ce s-au transformat în revolte au avut loc în Minneapolis, în special în apropierea secţiei de poliţie unde lucrează cei patru poliţişti implicaţi în incident, dar şi în alte oraşe din SUA. Până vineri, protestele s-au extins în multe oraşe americane, de la Detroit şi Atlanta până la New York, Houston şi Washington.

Între timp, a apărut și o altă filmare dintr-un unghi din care se vede că, la un moment dat, trei ofițeri stau deasupra lui George Floyd.

Arestarea polițistului

Poliţistul implicat în moartea lui George Floyd, Derek Chauvin, a fost arestat şi acuzat vineri de omor, o măsură „tardivă” şi insuficientă, conform familiei victimei. „Vrem inculpare pentru omor voluntar cu premeditare. Şi vrem să îi vedem arestaţi pe ceilalţi poliţişti” (implicaţi), conform unui comunicat dat publicităţii de familia lui George Floyd.

Derek Chauvin şi cei trei agenţi implicaţi au fost concediaţi şi anchete federale şi locale au fost deschise pentru a stabili responsabilităţile lor. 

Garda naţională a fost trimisă pentru a restabili liniştea şi starea de asediu a fost decretată vineri seară, la ora locală 20.00, până a doua zi, la ora 6.00, în contextul în care un comisariat a fost incendiat în noaptea precedentă şi mai multe magazine jefuite.    

Reacția lui Trump

Donald Trump, care a denunţat de mai multe ori o crimă „tragică”, i-a atacat pe cei care au jefuit magazinele. „Tâlhăriile vor fi imediat primite cu gloanţe”, a scris el într-un mesaj pe Twitter, pe care reţeaua de socializare a decis să-l semnaleze drept o „apologie la violenţă”. 

Predecesorul său, Barack Obama, a spus că împărtăşeşte „suferinţa” a milioane de afro-americani, pentru care „a fi tratat în mod diferit pe criterii rasiste este tragic, dureros”.

Proteste violente au izbucnit vineri seara și în Brooklyn, la arena Barclays Center, unde poliția a arestat cel puțin 150 de indivizi.

Violențe au fost înregistrate și în Charlotte, statul Carolina de Nord, unde forțele de ordine au recurs la gaze lacrimogene. Secția de poliție din Charlotte-Mecklenburg a fost atacată de protestatari cu pietre.    

Proteste au avut loc și la Washington, unde manifestanții au pătruns pentru scurt timp chiar în sediul Departamentului Trezoreriei. 

Iar sediul CNN din Atlanta a fost atacat vineri seara de manifestanți, care au spart geamurile de la intrare și aruncat cu fumigene. La intrarea în sediu au fost așezați în dispozitiv polițiști echipați cu căști și scuturi.

8 COMENTARII

  • nu. ca peste tot exista oameni si neoameni.
   si politistii care au omarit un om nevinovat in custodia lor si cei care au jefuit magazine si incendiat cladiri sint neoameni.
   cei care protesteaza pasnic pentru moartea unui om nevinovat in miinile politiei sint oameni.
   indiferent de circumstante este important sa ramii om.

 1. Oare asta nu facem parte dintr-un plan de distrugere a Americii, făcut de comuniștii chinezi???… după ce au nenorocit o lume cu virusul plecat de la ei, acum încearcă să-și arate mușchii în distrugerea țărilor democratice,..și cine e stâlpul democrației SUA!!… dacă o nenorocesc , ceilalți cad care popicele. .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here