VIDEO | „Democratizarea” cursei spațiale. Emiratele Arabe Unite trimit o sondă pe Marte

Emiratele Arabe Unite, care au trimis un astronaut în spaţiu în 2019, vor lansa pe 15 iulie prima sondă spaţială arabă spre planeta Marte, de la o bază din Japonia, a anunţat marţi agenţia de presă WAM, citată de AFP, preluată de Agerpres.

Această misiune – Emirates Mars Mission – se înscrie în proiectul demarat de Emiratele Arabe Unite, o ţară bogată din Golful Persic, pentru a deveni o putere ştiinţifică şi spaţială şi, totodată, prima ţară arabă care ar putea să plaseze o sondă fără pilot, denumită Hope, pe o orbită în jurul „Planetei Roşii”.

أخيراً ..اقترب موعد الإطلاق! أقل من شهرين على الأمل.. أقل من شهرين وننطلق إلى المريخ!#مسبار_الأمل #مشروع_الإمارات_لاستكشاف_المريخ

Publicată de Hope Mars Mission pe Marţi, 19 mai 2020

„Omenirea va asista la lansarea sondei Hope în spaţiu miercuri, 15 iulie 2020, la ora 00:51 (20:51 GMT), de la centrul spaţial japonez Tanegashima”, a precizat agenţia WAM.

„Numărătoarea inversă pentru această lansare a început după transferul reuşit al sondei din Emirate în Japonia, la finalul unei călătorii care a durat peste 83 de ore pe uscat, pe mare şi în aer”, a precizat aceeaşi agenţie de presă.

Ministrul pentru Ştiinţe avansate, Sarah bint Yousif Al-Amiri, coordonatoare-adjunctă a misiunii, a insistat asupra angajamentului autorităţilor locale de a continua acest proiect în pofida „contextului pandemiei mondiale” declanşate de noul coronavirus.

„Suntem nerăbdători să sărbătorim împreună sosirea sondei pe Marte în februarie 2021”, a declarat ea, precizând că acea dată va coincide cu cea de-a 50-a aniversare a înfiinţării Emiratelor Arabe Unite ca federaţie cu şapte membri, din care fac parte Abu Dhabi şi Dubai.

‎فيديو توضيحي للمراحل التي سيمر بها مسبار الأمل في رحلته إلى الكوكب الأحمر. #مشروع_الإمارات_لاستكشاف_المريخ

Publicată de Hope Mars Mission pe Miercuri, 29 aprilie 2020

În septembrie 2019, Hazza al-Mansouri a intrat în istorie, devenind primul cetăţean din Emiratele Arabe Unite care a călătorit în spaţiu. În vârstă de 35 de ani, acest pilot pe avioane de vânătoare este şi primul astronaut dintr-o ţară arabă care a efectuat o misiune la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).

Pe termen lung, Emiratele Arabe Unite doresc să construiască un „Oraş al ştiinţelor” în care vor fi reproduse condiţiile de viaţă de pe Marte, în vederea amenajării unei viitoare colonii umane pe „Planeta Roşie” până în anul 2117.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here