VIDEO | Eclipsă de Soare vizibilă din România, pe 25 octombrie

O eclipsă parțială de Soare care va fi vizibilă și în România se va produce pe 25 octombrie, după prânz. Cel mai bine se va vedea din nord-estul țării, unde acoperirea Soarelui va fi de maximum 44%.

La București eclipsa începe la ora 12:26 și se termină la 14.49, iar punctul de maxim este așteptat la 13.38, când acoperirea va fi de 38%, explică Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.

Potrivit astronomilor, eclipsa va începe la momente diferite, dar care nu diferă cu mult. Cel mai devreme începe în nord-vestul țării, la ora 12:20, iar cel mai târziu în sud-est, la ora 12:28.

Luna va începe să acopere Soarele din dreapta-sus. Durata fenomenul depinde de procentul de acoperire al Soarelui. Unde acoperirea este mai mare și durata este mai lungă.

În nord-vest durează 2 ore și 18 minute, iar în nord-est, 2h 26m.

Maximul eclipsei se produce și el la ore diferite, dar diferențele sunt doar de câteva minute. Pentru București maximul vine la ora 13:38, cu acoperire de 38%, iar în restul țării cu maxim 10 minute mai devreme sau mai târziu.
Pe site-ul Observatorului Astronomic este publicat și un tabel cu momentele la care poate fi văzută eclipsa în diferite orașe din țară.
Un sfat foarte important: nu priviți Soarele cu ochiul liber, ci doar prin filtre speciale (ochelari de eclipsă, mylar sau cele mai dense filtre pentru aparate de sudură).

Această eclipsă se va vedea ca parțială din Europa, nord-estul Africii și din Asia. Maximul eclipsei se produce undeva prin centrul Rusiei, unde Soarele va fi acoperit în proporție de 82%, mai precizează Observatorul Astronomic.

Este a doua eclipsă parțială din 2022. Prima a fost pe 30 aprilie, dar nu a fost vizibilă din Europa.

Desfășurarea eclipsei din 25 octombrie 2022

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here