VIDEO | Edward Iordănescu, noul selecţioner al naţionalei României

Conferinta de presa organizata cu ocazia prezentarii noului antrenor al echipei nationale de fotbal, la baza FRF de la Mogosoaia, Ilfov, 25 ianuarie 2022. Inquam Photos / Eduard Vinatoru

Edward Iordănescu a fost numit în funcţia de selecţioner al echipei naţionale de fotbal a României, a anunţat, marţi, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, într-o conferinţă de presă susţinută la Centrul de la Mogoşoaia, informează Agerpres.

Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a afirmat că noul selecţioner va avea misiunea de a readuce echipa naţională în elita fotbalului european.

 

 

Numirea noului selecţioner ne-am fi dorit să se petreacă mult mai repede. Ţinând cont că nu am fost sub o presiune a timpului, am considerat că e o formă de respect pe care am arătat-o fiecărui posibil selecţioner şi am alocat timpul necesar fiecărei întâlniri. Astăzi suntem aici să îl prezentăm pe noul selectioner, pe Eduard Iordănescu, antrenorul care are misiunea de a readuce echipa naţională în elita fotbal european”, a declarat Burleanu.

El a explicat şi motivele pentru care s-a oprit asupra lui Iordănescu: „Elementele care au contat în această alegere au fost determinarea, disponibilitatea şi dorinţa de a reuşi. Pe toate le-am regăsit din plin în persoana lui Edward Iordănescu şi la acestea se adaugă şi experienţa de antrenor pe care a acumulat-o în această perioadă de timp în cariera sa, spiritul său analitic, cunoaşterea la zi a fotbalului românesc„.
Oficialul FRF este convins că Iordănescu are capacitatea de a reconstrui echipa naţională a României, menţionând că obiectivul principal al acestuia este calificarea la EURO 2024.

„E un antrenor tânăr, dar cu o experienţă foarte mare la nivelul Ligii I şi suntem siguri că are capacitatea să construiască o echipă competitivă, de succes, de care să fim cu toţii mândri. Când spunem că avem încredere, ne bazăm şi pe coeziunea lotului, probabil cea mai importantă moştenire din mandatul lui Mirel Rădoi. Cei mai mulţi dintre jucătorii care sunt în circuitul echipei naţionale sunt tineri, ceea ce înseamnă că în doi-trei ani vor ajunge la o maturitate fotbalistică, ceea ce înseamnă că rezultatele nu pot fi decât mai bune. Dincolo de clauzele de confidenţialitate, în ceea ce priveşte contractul, pot spune că este un contract care se întinde pentru următoarele două campanii de calificare, pentru Liga Naţiunilor şi pentru campania de calificare pentru EURO. Un contract care se va prelungi automat pentru EURO 2024, în cazul în care se obţine această calificare, un contract care ne-am dori să se întindă pe doi ani şi jumătate. Un contract care are un obiectiv principal, calificarea naţionalei la EURO 2024 şi unul intermediar, câştigarea grupei în Liga Naţiunilor, ceea ce ar însemna că am ajuns în primele 16 naţiuni ale fotbalului european”, a mai spus Burleanu.
 

 

 

 

Noul selecţioner Edward Iordănescu s-a arătat bucuros de încrederea primită din partea conducerii federaţiei, afirmând că este încrezător că poate construi o echipă naţională competitivă.

„Vreau să mulţumesc întregii conduceri a federaţiei pentru încredere. Contează că am simţit asta în toate discuţiile pe care le-am avut. Vreau să direcţionez aceste mulţumiri şi către cei de dinaintea mea, către Mirel Rădoi şi Cosmin Contra, pentru că o lăsat lucruri bune şi foarte bune. Mă încearcă un sentiment profund de bucurie, de mândrie, de entuziasm. Vin cu încredere, am încredere foarte mare că puteam împreună să construim o echipă care să ne facă mândri din nou, să putem să producem performanţe aşa cum toată lumea aşteaptă”, a afirmat Iordănescu.

Echipa naţională a României a rămas fără selecţioner la 14 noiembrie 2021,când antrenorul Mirel Rădoi a anunţat, într-o conferinţă de presă, că nu va mai continua la conducerea primei reprezentative după ratarea calificării la barajul pentru Cupa Mondială din 2022. Rădoi preluase funcţia de selecţioner al României la 26 noiembrie 2019, post rămas vacant după plecarea lui Cosmin Contra.

Conducerea Federaţiei Române de Fotbal încearcă să găsească un antrenor pentru postul de selecţioner al României de la mijlocul lunii noiembrie, după încheierea contractului cu Mirel Rădoi. Până la numirea lui Iordănescu, oficialii FRF i-au mai contactat pe antrenorii Gheorghe Hagi, Răzvan Lucescu, Dan Petrescu şi Ladislau Boloni, dar au fost refuzaţi din diverse motive.

În vârstă de 43 de ani, Edward Iordănescu, fiul fostului selecţioner al României, Anghel Iordănescu, era liber de contract din 14 noiembrie 2021, atunci când s-a despărţit de comun acord de clubul FCSB. El preluase gruparea bucureşteană la 18 august 2021, iar în cele trei luni ale mandatului său a înregistrat în cele 12 partide din Liga I şi Cupa României 8 victorii, 2 egaluri şi 2 înfrângeri.

În cariera sa, Edward Iordănescu a mai antrenat echipele Fortuna Brazi, ASA Târgu Mureş, Pandurii Târgu Jiu, ŢSKA Sofia, Astra Giurgiu, CFR Cluj şi Gaz Metan Mediaş.

Edward Iordănescu are în palmares trei trofee, toate câştigate cu CFR Cluj: 1 titlu (2020-2021) şi 2 Supercupe ale României (2018-2019 şi 2020-2021).

*Obiectivele lui Iordănescu

Tehnicianul Edward Iordănescu a declarat, marţi, în conferinţa de presă în care a fost prezentat oficial în funcţia de selecţioner, că obiectivul său la echipa naţională este calificarea la EURO 2024, dar şi că un loc 3 în clasamentul grupei din Liga Naţiunilor ar putea duce la o reziliere a contractului său cu Federaţia Română de Fotbal.

Obiectivul este calificarea la Campionatul European, dar există şi unul intermediar, ceea ce înseamnă Liga Naţiunilor. Şi din punctul meu de vedere e un obiectiv firesc, pentru că el afectează într-o manieră importantă tragerea la sorţi şi şansele de a ne califica. Obiectiv intermediar înseamnă un loc anume în Liga Naţiunilor şi vă spun sincer că ţinta este locul întâi în grupă. Eu am văzut deja şi un număr de meciuri cu fiecare adversar din grupă (n.r. – Bosnia-Herţegovina, Finlanda, Muntenegru) şi pot spune că ţintim primul loc, pentru că aceasta este mentalitatea corectă. Cred că va fi o grupă echilibrată, însă am mare încredere în potenţialul fotbalistului român şi în marja de creştere a echipei naţionale. Aşa că obiectivul principal va fi locul întâi. Există şi posibilitatea locului 2, dar în acest caz sper ca semnalele să fie foarte bune pentru viitor. În situaţia în care naţională ar termina pe locul 3, atunci ne vom aşeza, vom face o analiză şi vom vedea în ce condiţii putem să continuăm”, a spus Iordănescu.

Acesta a menţionat că în contractul său există o clauză de reziliere, dar nu a dorit să o dezvăluie.

Prima discuţie cu federaţia a fost în luna decembrie, mai exact la începutul lunii decembrie. A fost o discuţie principială despre disponibilitatea mea de a intra în posibile negocieri. Apoi au fost patru sau cinci întâlniri în care am bifat aspectele importante precum şi cele tehnice. Există o clauză de reziliere a contractului, dar ea este confidenţială. Dar dacă se află ar putea fi cu ghinion. Pentru că ultima oară când s-a aflat nu am mai reuşit să o accesez (n.r. – la FCSB), aşa că e mai bine să nu se afle„, a menţionat el.

De asemenea, antrenorul a explicat că îşi doreşte ca directorul tehnic Mihai Stoichiţă să fie aproape de echipa naţională şi nu a impus o clauză prin care acesta să nu poată da indicaţii în timpul partidelor: „Nu am solicitat o clauză pentru aşa ceva. Eu am valori şi principii, se ştie că mi-am dorit întotdeauna o independenţă totală a deciziei. Dar nu numai că nu am solicitat o asemenea clauză, dar în discuţiile cu domnul Stoichiţă i-am solicitat să fie cât mai aproape de mine şi de echipa naţională. Pentru că experienţa dânsului nu poate fi decât în sprijinul funcţionalităţii activităţii şi ne poate da o şansă în plus pentru performanţă. Dar să fiţi sigur că deciziile îmi vor aparţine în totalitate şi mi le voi asuma”.

Tehnicianul a recunoscut că a discutat în timpul negocierilor cu cu tatăl său, fostul selecţioner Anghel Iordănescu. „Sunt mândru de realizările tatălui meu, m-am inspirat de-a lungul timpului din ele. Şi le-am văzut şi ca o provocare pentru mine. Atunci când am îmbrăţişat această meserie mi-am asumat toate aceste lucruri, toate aceste provocări şi toată presiunea. Am discutat acum cu tatăl meu, m-a sfătuit aşa cum a făcut şi în trecut. Eu am acest avantaj de care mă bucur şi cu care mă mândresc. Mă inspir din realizările lui, sunt lucruri de necontestat în trecut. Am spus că orice antrenor atunci când este apelat îşi doreşte să fie prima variantă. Iar în trecutul meu la echipele pe care le-am antrenat am fost mereu prima variantă. Dar când e vorba despre echipa naţională am capacitatea să pun în plan secund orice orgoliu şi ambiţie personală. De asemenea, latura financiară aproape că nu a contat, deşi şi ea este importantă pentru orice antrenor. Aşa că focusul meu a fost pe discuţiile cu conducerea federaţiei, pentru ca acestea să se materializeze„, a menţionat Edward Iordănescu.

Întrebat cum comentează informaţiile vehiculate de anumiţi oameni de fotbal potrivit cărora a fost numit politic în noua funcţie, Iordănescu a răspuns: „Am fost susţinut de americani. Glumesc, dar e bine că a fost deschis şi acest subiect pentru a-l închide pentru totdeauna. Sunt activ în fotbal de mai bine de 12 ani şi în acest timp puterea politică s-a schimbat de vreo 20 de ori. Şi nu cred că cineva a făcut vreo pasiune pentru mine şi că toată lumea s-a preocupat să mă susţină pe mine. Cine spune lucrul acesta îmi aduce un afront important în ceea ce înseamnă munca şi sacrificiile pe care le-am făcut. Pentru că toate echipele pe care le-am condus au mers numai în sus, nicio echipă nu am lăsat-o mai jos decât atunci când am preluat-o. Dacă politicul s-ar fi implicat undeva, atunci ar însemna că politicul în România funcţionează şi face şi lucruri bune„.

Noul selecţioner îşi va definitiva staff-ul tehnic în următoarele zile. „Alcătuirea staff-ului este în lucru, mai sunt anumite chestiuni pe care trebuie să le pun la punct. Dar e posibil ca o parte dintre cei care au format staff-ul lui Mirel Rădoi să continue, pentru că eu îmi doresc şi continuitate”, a precizat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here