VIDEO Evoluția cheltuielilor militare între 1914-2018. Rusia „tăia și spânzura” în sectorul apărării în anii 1920

Un infografic realizat de Untied Explanations surprinde evoluția cheltuielilor militare la nivel global în intervalul 1914-2018.

În perioada interbelică, Rusia conducea la capitolul investițiilor în sectorul militar. Însă odată cu declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial, competiția s-a purtat preponderent între Statele Unite și Germania nazistă. După care, în Războiul Rece, principalii competitori, la scară aproape alegorică, au devenit SUA și URSS.

În 2018, cheltuielile militare au ajuns la nivel global la 1.822 de miliarde de dolari, potrivit raportului anual publical de Institutul pentru Cercetare în domeniul Păcii (SIPRI) din Stockholm. E vorba de o creştere de 2,6% faţă de 2017.

Cum era de așteptat, SUA conduc detașat clasamentul statelor cu cele mai ridicate cheltuieli pentru apărare, înregistrând o creştere de 4,6% faţă de 2017.

Locul doi este ocupat de China, care a alocat peste 250 de miliarde de dolari modernizării armatei în ultimul deceniu, înregistrând o creştere de 83% în această perioadă. Pe poziția a treia se situează Arabia Saudită, cu 67,6 miliarde de dolari, în timp ce Rusia, una dintre ţările cu cele mai ridicate cheltuieli militare, a scăzut de pe locul patru pe locul şase la nivel mondial în clasamentul SIPRI pe 2018.

România, Polonia, Lituania, Letonia şi Bulgaria au cheltuit mai mult pentru apărare în 2018 decât în anul precedent, iar îngrijorarea privind ameninţările din partea Rusiei a crescut în întreaga regiune.

România se afla pe locul 40 la nivel mondial în 2018 (în 2017 a fost pe locul 46), cu 4,6 miliarde de dolari alocaţi apărării, adică 1,9 la sută din PIB, aproape de obiectivul NATO de 2 la sută.

CITIȚI ȘI: Investiție de 2,5 miliarde de euro prin care baza Kogălniceanu va deveni principalul avanpost militar pe flancul de Est

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here