VIDEO | Explozie și incendiu la Rafinăria Petromidia. O persoană a murit şi câteva au fost rănite

Actualizare. Angajatul dat dispărut în urma explozie de la Rafinăria Petromidia a fost găsit decedat, a anunţat, vineri, prefectul judeţului Constanţa, Silviu Coşa, citat de Agerpres.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dobrogea anunţase că în urma exploziei au fost înregistrate şase victime, dintre care una era dată dispărută.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Dobrogea, Anamaria Stoica, victimele au vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani.

Ştirea iniţială. Un incendiu violent a izbucnit vineri la o instalaţie de transport petrolier a Rafinăriei Petromidia, focul şi fumul puternic putând fi văzute de la mare distanţă, transmite News.ro.

Două persoane au arsuri, una fiind preluată de un elicopter, iar o alta de ambulanţă. Alte două persoane au traumatisme şi o altă victimă are arsuri minore. O persoană este dată dispărută. Norul de fum poate fi văzut de la mare distanţă. Prefectul judeţului Constanţa, Silviu Coşa, a declarat pentru News.ro, că a fost activat Planul Roşu de Intervenţie, în afara celor două persoane rănite, în timp ce ceilalţi muncitori din secţie s-ar fi evacuat.

Ministrul Mediului, Tancsoz Barna, a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă, că norul de fum de la Petromidia se deplasează spre mare şi nu spre ţărm. Impactul asupra mediului poate fi major. Din primele evaluări făcute de ANM norul de fum nu se deplasează spre ţărm, se deplasează spre mare. Avem la faţa locului un laborator mobil pentru a monitoriza puritatea aerului”, a declarat ministrul. Forţe suplimentare din alte judeţe au fost trimise la Petromidia.

Ministerul Sănătăţii a transmis, vneri, informaţii cu privire la situaţia victimelor în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia din Năvodari.

„Din primele informaţii transmise Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă (COSU) din cadrul Ministerului Sănătăţii, în urma exploziei de la Rafinăria Petromidia Năvodari s-au înregistrat 3 victime:

• 1 cu arsuri pe aproximativ 45% din suprafaţa corporală şi care este transportată cu elicopter SMURD la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa pentru stabilizare şi evaluare

• 1 victimă cu traumatism lombar

• 1 victimă cu arsură la nivelul feţei”, a transmis Minsterul Sănătăţii.

Şi ultimele două victime au fost transportate la Spitalul JUdeţean Constanţa.

Premierul Florin Cîţu a anunţat că i-a solicitat şefului DSU Raed Arafat să analize, împreună cu specialiştii, dacă se impune şi luare unor măsuri suplimentare de siguranţă, inclusiv evacuarea unor persoane din zona unde a avut loc explozia şi incendiul la Rafinăria Petromidia.

„Am fost informat de Raed Arafat despre explozia de la Platforma Midia-Năvodari, imediat după producerea incidentului. I-am solicitat secretarului de stat Raed Arafat şi şefului IGSU, Dan Iamandi, să meargă la faţa locului şi să coordoneze personal intervenţia pentru salvarea persoanelor surprinse de explozie. În aceeaşi măsură, să se asigure că sunt alocate toate resursele logistice necesare pentru ca situaţia să fie sub control şi să fie evitate producerea altor victime.

De asemenea, i-am cerut şefului DSU să analizeze, împreună cu ceilalţi specialişti, dacă se impune luarea altor măsuri de siguranţă, inclusiv evacuarea unor persoane din zonă.
În acest moment, salvatorii intervin cu  3 autospeciale de stingere de la ISU Dobrogea, sprijinite de 9 autospeciale de stingere din Călăraşi, Ialomiţa, Tulcea şi Brăila. Acestor forţe li se adaugă  o autospecială pentru transportul victimelor multiple, un elicopter SMURD, 5 maşini de intervenţie SMURD şi 5 ambulanţe de la serviciul de Ambulanţă Constanţa”, a scris Florin Cîţu, vineri pe Facebook.

 

Un incendiu violent a izbucnit vineri la Rafinăria Petromidia, focul şi fumul puternic putând fi văzute de la mare distanţă. O persoană este rănită, cu arsuri de căi aeriene şi pe aproximativ 45% pe suprafaţa corpului. Norul de fum poate fi văzut de la mare distanţă, transmite News.ro.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, din primele informaţii, o persoană a fost rănită, suferind arsuri de căi aeriene şi pe aproximativ 45% din suprafaţa corpului.
La faţa locului s-au deplasat opt autospeciale ISU şi trei ambulanţe.
De asemenea, pe lângă cele opt autospeciale de stingere, două ambulanţe SMURD şi o unitate de terapie intensivă mobilă, aparţinând ISU Dobrogea, la faţa locului s-au deplasat şi cinci ambulanţe ale Servicului Judeţean.
Totodata, avand în vedere degajările mari de fum, pentru protecţia populaţiei aflate in proximitate a fost transmis mesaj Ro-Alert.
Mesajul Ro-Alert transmis de ISU Dobrogea pentru populaţia aflată în apropierea zonei respectiv este următorul: “La Petromidia zona Midia Năvodari s-a produs o explozie puternică cu degajări mari de noxe. Pentru siguranţa dumneavoastră evitaţi zona pe o rază de 1.000 de metri, rămâneţi în interiorul locuinţei, închideţi geamurile şi nu vă expuneţi la fum/noxe”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here