VIDEO – FOTO: Fost corespondent New York Times, ucis în atacul rusesc de la Irpin. Colegul, rănit. Ce scrie ziarul american despre jurnalistul omorât

Brent Renaud, un realizator de film și jurnalist american premiat, a fost ucis duminică în Ucraina, în timp ce relata dintr-o suburbie a capitalei Kiev, potrivit Ministerului de Interne al Ucrainei, scrie The New York Times.

<< Domnul Renaud, în vârstă de 50 de ani, a lucrat în trecut pentru o serie de organizații americane de știri și media, inclusiv HBO, NBC și The New York Times. Autoritățile ucrainene au spus că a fost ucis în Irpin, o suburbie care fusese locul unor intense bombardamente efectuate de către forțele ruse, în ultimele zile, dar detaliile morții sale nu au fost lămurite imediat. Oficialii ucraineni au declarat că și un alt jurnalist a fost rănit.

Anton Gerașcenko, un consilier al ministrului de interne al Ucrainei, a declarat că domnul Renaud „a plătit cu viața pentru încercarea de a demasca natura insidioasă, cruzimea și lipa de milî a agresorului”.

În anii trecuți, domnul Renaud a contribuit la The Times, cel mai recent în 2015, dar nu era în misiune pentru companie în Ucraina. Primele relatări, conform cărora lucra pentru The Times în Ucraina, au circulat deoarece a fost găsit cu o insignă de presă a Times care fusese eliberată pentru o misiune avută cu ani în urmă.

„Suntem profund întristați să aflăm de moartea lui Brent Renaud”, a declarat Danielle Rhoades Ha, purtătoare de cuvânt a The Times. „Brent a fost un regizor talentat”.

Domnul Renaud a lucrat adesea cu fratele său, Craig Renaud, și a câștigat un premiu Peabody pentru un documentar Vice News despre o școală din Chicago. Cei doi au lucrat la proiecte de film și televiziune din zone de conflict și puncte fierbinți din întreaga lume.

În ultimul deceniu, frații Renaud au acoperit războaiele din Irak și Afganistan, cutremurul din Haiti, violența cartelurilor din Mexic și tinerii refugiați din America Centrală, potrivit site-ului lor.

Dl Renaud a fost bursier al Nieman Foundation for Journalism, Harvard University, din 2018 până în 2019. Ann Marie Lipinski, curatorul Nieman Foundation, a postat duminică, pe Twitter, că domnul Renaud „era talentat și amabil, iar munca sa a fost infuzată cu umanitate”. Deplângându-i moartea, ea a spus că „lumea și jurnalismul au rămas cu mai puțin acum”.

Partenerul de relatări al domnului Renaud care a fost împușcat, Juan Arredondo, fusese și el bursier Nieman, în 2019. Un videoclip postat pe pagina de Instagram a spitalului Ohmatdit îl arată pe domnul Arredondo descriind împușcătura de pe un pat de spital. El a spus că au fost împușcați într-o mașină după ce au trecut de un punct de control în timp ce mergeau să filmeze civilii care fugeau de lupte. >>


Știrea inițială. În Irpin a fost împușcat un jurnalist american, un fost corespondent New York Times, a anunțat, duminică un canal Telegram, mesaj distribuit și de reprezentanți ai autorităților de la Kiev.

„Ocupanții ucid cu cinism chiar și jurnaliști din mass-media internațională, care încearcă să arate adevărul despre atrocitățile trupelor rusești în Ucraina. Un alt jurnalist a fost rănit. Acum se încearcă scoaterea victimei din zona de luptă. Desigur, meseria de jurnalist presupune riscuri, dar cetățeanul american Brent Renaud a plătit cu viața pentru că a încercat să facă lumină asupra cruzimii agresorului”, se arată în postare.

Informația a fost confirmată și pe conturi ucrainene de Facebook, cu video și foto de la spital – AICI

VIDEO-FOTO | „Colecție” de probe privind crimele împotriva umanității, comise de armata rusă în Ucraina

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here