VIDEO Hong Kong, planeta revoltei. Tunuri cu apă și muniție reală folosite împotriva manifestanților

Foto: Twitter

Poliţia din Hong Kong a folosit marţi tunuri cu apă pentru a dispersa demonstranţii adunaţi în apropierea sediului guvernului local, informează Agerpres, care citează dpa.

Pe insula Hong Kong, zeci de mii de oameni au sfidat o interdicţie dictată de poliţie şi au ieşit pe străzi pentru a-i cere şefei executivului local, Carrie Lam, să dea curs revendicărilor lor privind reforma care au rămas în mare parte aceleaşi de la începerea protestelor, în luna iunie.

Furia manifestanţilor este îndreptată şi contra Beijingului, care celebrează marţi 70 de ani de regim comunist printr-o mare paradă militară.

În cadrul protestelor, un manifestant a fost împuşcat în piept cu gloanţe reale, de către poliţie, în cursul unor confruntări între protestatari şi forţe de ordine, a declarat pentru AFP o sursă din cadrul poliţiei, transmite News.ro.

Mobilizaţi din iunie, activişti în favoarea democraţiei au sfidat o interdicţie de a manifesta, pentru a-şi exprima şi mai puternic, cu ocazia acestor ceremonii, resentimentul faţă de regimul chinez, a denunţa reculul libertăţilor şi încălcarea, acuză ei, a principiului „o ţară, două sisteme”, care a prezidat retrocedarea fostei colonii britanică Chinei în 1997.

„Zi de doliu”

În absenţa unor lideri clar identificaţi, această „zi de doliu” s-a organizat în principal pe reţele de socializare.

În pofida interdicţiilor autorităţilor, mici grupuri de manifestanţi s-au adunat marţi după-amiaza în aproximativ 12 cartiere în teritoriul semiautonom.

Poliţia a tras cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc în grupuscule radicale, în cel puţin patru cartiere.

La Tsuen Wan, un cartier în Noile Teritorii, manifestanţi mascaţi şi înarmaţi cu umbrele şi bastoane au atacat poliţişti antirevoltă, are au procedat la arestări. Poliţiştii au bătut în retragere, în sediul unei primării aflate în vecinătate, după ce au fost bombardaţi cu proiectile.

Potrivit autorităţilor, manifestanţi au aruncat în forţele de ordine cu un lichid coroziv, la Tuen Mun, un oraş situat în nord-vestul Hong Kongului. Ele au postat online fotografii cu un poliţist a cărui univormă este îngăurită de arsuri la nivelul trunchiului.

În cartierul popular Wong Tai Sin, poliţia a tras cu gaze lacrimogene împotriva unor manifestanţi care blocau drumuri.

Manifestanții au „pângărit” cu ouă portretul lui Xi Jinping

Principala manifestaţie a avut loc pe Insula Hong Kong, teatrul de aproape patru luni al unor confruntări violente între poliţia antirevoltă şi grupuscule radicale.

Manifestanţii au mărşăluit către sediul reprezentanţei Chinei la Hong Kong, o ţintă frecventă a contestării.

Manifestanţii au aruncat cu ouă într-un portret al preşedintelui chinez Xi Jinping şi au smuls afişe mari dedicate marcării a 70 de ani de regim comunist şi le-aucălcat în picioare.

„După trei luni, cele cinci revendicări ale noastre nu sunt soluţionate în continuare. Trebuie să ne continuăm lupta”, a declarat pentru AFP un manifestant care purta o mască.

Hong Kongul se confruntă din iunie cu cea mai gravă criză politică de la retrocedarea sa, în 1997, cu acţiuni aproape zilnice şi confruntări violente între radicali şi poliţişti.

CITIȚI ȘI: VIDEO 70 de ani de comunism în China: Xi Jinping, îmbrăcat ca Mao la o paradă militară grandioasă la Beijing

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here