Foto: Octav Ganea

Raed Arafat a cerut luni comitetelor județene să se reunească „de urgență” pentru a impune, acolo unde este cazul, regulile de prevenire a epidemiei de coronavirus. Astfel, acolo unde se înregistrează un indice de incidență de peste 3 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile se va trece la carantinarea localităților, dacă există focare active, iar unde indicele de incidență este între 1,5 și 3 autoritățile locale trebuie să interzică nunțile sau botezurile, să închidă activitatea restaurantelor în interior și să se revină din nou la telemuncă.


Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat, luni seară, după şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), că pentru cetăţenii care vin din ţări cu indice mai ridicat de infectare cu noul coronavirus decât al ţării noastre se impun o serie de reguli, transmite News.ro.

Declarațiile vin în contextul în care România se confruntă cu un nou avans al epidemiei de coronavirus. Luni au fost anunțate 1.591 de noi cazuri, dar la doar 6.537 de teste, astfel încât bilanțul persoanelor infectate ajunge la 137.491.

În București, Direcţia de Sănătate Publică a propus închiderea restaurantelor, precum şi interzicerea evenimentelor private în restaurante şi cafenele, cu peste 50 de persoane.

Principalele declarați ale celor doi oficiali

Nelu Tătaru:

 • Suntem pe un trend ascendent
 • Evaluarea arată că am avut o creștere a numărului de localități cu indice peste 3, precum și între 1 și 3
 • S-au făcut evaluări și actualizări ale listelor țărilor care au un indice ridicat
 • Pentru cetățenii care vin dintr-o țară cu un indice mai ridicat se impun reguli
 • Cei care vin pentru o perioadă mai lungă, intră în carantină 14 zile; după 7 zile pot face test, dacă e negativ stau zece zile în carantină
 • Pentru un indice de 3, unde avem focare constituite, limităm doar la acele focare

Raed Arafat:

 • Toate comitetele județene și București se vor întruni de urgență pentru a analiza situația epidemiologică și să ia măsurile emise în contextul unei incidențe de 1,5 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile
 • Măsurile analizate în mod deosebit: purtarea măștii în spațiile închise dar și deschise, în special în spațiile publice aglomerate
 • Carantinarea localităților cu 3 la mie în ultimele 14 zile, dacă există focare, dacă este răspândire comunitară
 • Se interzic evenimentele precum nunți, botezuri, în zone cu incidență peste 1,5
 • Se sistează activitatea restaurantelor în interior în zone cu incidență peste 1,5
 • Solicităm tuturor comitetelor județele să implementeze aceste măsuri acolo unde se impune
 • Se analizează suspendarea activității agenților care nu respectă regulile cel puțin 30 de zile
 • În zonele cu incidență 1,5, recomandarea este ca toți agenții economici să ia în considerare munca de la domiciliu și unde nu se poate decalarea programului
 • Acest lucru trebuie să devină o obligație în toate zonele cu incidență mai mare de 1,5 la mia de locuitori
 • Sărbătorile religioase sunt permise doar cu participarea persoanelor care au domiciliul în localitate, fără participarea pelerinilor din alte localități
 • Riscul major este pe durata transportului, în autocare, e suficientă o singură persoană infectată pentru a se întoarce toți infectați acasă
 • Se vor intensifica controalele
 • Ne așteptăm la colaborarea populației cu noi, gestul este foarte simplu, purtarea măștii, distanțarea, dezinfectarea pe mâini, a suprafețelor
 • Aceste măsuri simple pot duce la controlul situației și la trecerea pe trend descrescător
 • Persoanele alese la alegerile locale pot depune jurământul fără prezență fizică, prin mijloace de comunicare la distanță, dacă se află în izolare sau carantină
 • Primii doi pacienți au ajuns la terapie intensivă la spitalul Witting

Decizia adoptată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă

Art. 1 (1) Se aprobă lista ţărilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, în vigoare începând cu data de 07.10.2020, prevăzută în anexă. (2) Se exceptează de la măsura prevăzută la alin. (1), persoanele care sosesc în România din ţările/zonele de risc epidemiologic ridicat, dacă rămân pe teritoriul naţional pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) şi prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul naţional. (3) Persoanele care sosesc în România din ţările/zonele de risc epidemiologic ridicat prevăzute la alin. (1) şi intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile, pot ieşi din carantină după a 10 zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8 a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ şi nu prezintă simptomatologie specifică. 

Art. 2 Organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanele care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localităţi. 

Art. 3 (1) Comitetele judeţene/al Municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă au obligaţia de a se întruni în şedinţă extraordinară, în cel mult 48 de ore de la data emiterii prezentei hotărârii, în vederea analizării detaliate a situaţiei epidemiologice de la nivelul fiecărei localităţii şi dispunerii de urgenţă a măsurilor pentru diminuarea impactului riscului conform prevederilor legale aprobate prin hotărârile Guvernului şi cele ale Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. (2) În situaţia în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor la nivel judeţean ori a unei sau mai multor localităţi depăşeşte 1,5/1.000 de locuitori, ulterior măsurilor adoptate conform prevederilor alin. (1), comitetele judeţene/al Municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă au obligaţia de a se întruni în şedinţă extraordinară, în cel mult 48 de ore de la data depăşirii pragului mai sus menţionat. 

Art. 4 Se propune ca, persoanele alese la scrutinul electoral organizat în luna septembrie 2020, pentru alegerea primarilor, preşedinţilor consiliilor judeţene şi a membrilor consiliilor locale şi judeţene, să poată depune jurământul prevăzut în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57 din 3 iulie 2019 privind Codul administrativ, fără prezenţa fizică, prin mijloace electronice de comunicare de la distanţă, atunci când persoana în cauză se află în izolare sau carantină, în condiţiile legii. 

Art. 5 Toate instituţiile publice şi private, precum şi operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în localităţile unde incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori, au obligaţia analizării modului de desfăşurarea a activităţii în vederea organizării programului de lucru în regim de muncă la domiciliu/telemuncă, iar acolo unde acest lucru nu este posibil se recomandă decalarea programului de lucru. 

Art. 6 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora.

Vicepremierul Raluca Turcan declara, luni dimineaţă, că nu se poate discuta de restricţii la nivel economic, dar va avea loc o şedinţă de Guvern şi o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în cadrul cărora vor fi anunţate măsuri de creştere a rigurozităţii în prevenirea extinderii pandemiei de coronavirus. Turcan preciza că lasă de dorit conformarea purtării măştii de protecţie în instituţii publice şi a cerut direcţiilor de sănătate publică să facă controale.

“În ceea ce priveşte extinderea purtării măştii în proximitatea şcolilor cu titlul obligatoriu, poate să fie o discuţie la nivel naţional, însă vă reamintesc că autorităţile locale au libertate de decizie locală şi pot să aplice măsuri care în context de focar local epidemiologic să prevină infectarea şi să prevină sănătatea publică. Nu pot să vă spun că am luat în calcul extinderea la nivel naţional a obligativităţii purtării măştii, însă, da, constat, rugăm oamenii să poartă mască, în toate contextele cu putinţă pentru că masca este cel mai eficient mijloc de protecţie”, afirma Raluca Turcan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here