VIDEO. Nava cu oi eșuată în Portul Midia, mai grea decât în documente. Cabrurile care o ridicau au cedat

Foto: news.ro

Operaţiunea de ridicare a navei încărcate cu oi care a eşuat în Portul Midia, la sfârşitul lunii noiembrie, a început sâmbătă dimineaţă, fiind oprită însă după două ore deoarece mai multe spire ale cablurilor au cedat, pentru că nava cu tot cu încărcătură este mai grea decât reieşea din documentaţia prezentată.

Alin Vintilă, reprezentantul Grup Servicii Petroliere, firma care a câştigat contractul pentru ranfluarea navei Queen Hind, a declarat că sâmbătă dimineaţă a început operaţiunea de verticalizare a navei, cu ajutorul unei macarale, iar aceasta s-a oprit după ce mai multe spire ale cablurilor de ridicare au cedat. 

„Operaţiunea începută sâmbătă la ora 7.50 s-a oprit, motivul fiind că mai multe spire ale cablurilor de ridicare au cedat. S-a oprit întreaga operaţiune şi urmează să se schimbe tot sistemul de cabluri astfel încât să suporte o greutate mai mare. Nava cu tot cu încărcătura de la bord e mai grea decât reieşea din documentaţia prezentată”, a afirmat Alin Vintilă. 

El a precizat operaţiunea va continua după schimbarea sistemului de ridicare şi a cablurilor. 

„Spirele au cedat în locul în care erau prinse în cârlig din cauza greutăţii suplimentare. Vor schimba sistemul de ridicare şi schimbă acel cârlig cu o altă piesă care să nu mai permită frecarea acestor cabluri. Ei s-au oprit când au văzut primele spire din mănunchiul de cabluri desfăcute. La momentul ruperii primelor spire, se înregistrau 1.350 de tone forţă în cabluri. Vor schimba cablurile astăzi şi apoi vor continua operaţiunea”, a mai precizat Alin Vintilă.

Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, de 3.785 tdw, încărcată cu 14.600 de oi şi un echipaj de 22 de marinari de naţionalitate siriană, s-a înclinat periculos şi s-a scufundat parţial pe bordul drept, în bazinul Portului Midia, după ce a plecat de la cheu, evenimentul având loc în 24 noiembrie 2019. 

Autorităţile portuare au reuşit salvarea întregului echipaj. De asemenea, timp de mai multe zile, autorităţile au reuşit să salveze de la bordul navei peste 250 de oi. Dintre acestea, 180 au supravieţuit şi au fost transferate la un adăpost din judeţul Ialomiţa unde vor rămâne până la sfârşitul vieţii. Celelalte din cele 250 salvate iniţial au murit sau au fost eutanasiate din cauza rănilor prea grave.

Articolul precedentSimona Halep nu vrea să devăluie suma donată pentru Australia. „A fost mai mult decât am vorbit cu Darren”
Articolul următorSofia Kenin a câştigat Australian Open. Este primul trofeu de Grand Slam din cariera sportivei de 21 de ani
Avatar
Vlad Damiean este unul dintre jurnaliștii care publică articole pe site-ul www.universul.net. Publicația noastră are o echipă extinsă de autori, care acoperă o varietate de domenii, de la politică și justiție, la actualitate, știri externe sau sport. Cel mai important deziderat al nostru este informarea corectă și echidistantă a cititorilor noștri. Tocmai de aceea, toți oamenii pe care îi cooptăm în echipa noastră sunt atent aleși și corespund celor mai înalte norme în materie de etică și deontologie profesională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here