VIDEO | Număr mare de morți în saci de plastic. Iranul, suspectat că ascunde amploarea dezastrului creat de coronavirus

Foto: captură video

Un videoclip șocant care a apărut pe platformele de socializare săptămâna aceasta oferă o nouă perspectivă asupra focarului de coronavirus din Iran, care a ucis cel puțin 77 de persoane, scrie alaraby.co.uk.

Potrivit sursei citate, videoclipul, care se pare că a fost filmat în interiorul unui spital iranian, arată cadavrele înfășurate în saci negri și giulgiuri albe, în așteptarea înmormântării.

O duzină de cadavre sunt aliniate pe podea, iar altele sunt pregătite de medici în mai multe camere.

Potrivit personalului medical care filmează videoclipul, e vorba de o unitate sanitară din orașul sfânt, Qom, primul focar coronavirus detectat în această țară.

Trupurile, despre care se crede că au murit după contractarea coronavirusului nou, ar fi fost lăsate acolo timp de câteva zile.

Nu este clar de ce nu au fost încă îngropați, dar un jurnalist iranian care a postat videoclipul pe Twitter a sugerat ca motiv lipsa de spațiu.

Ayatollahul Mohammad Saidi, șeful mausoleului Fatima Masumeh din Qom, a insistat săptămâna trecută ca lăcașurile de cult să rămână deschise în ciuda izbucnirii.

„Acest altar sacru [este] o casă de vindecare”, a arăta clericul, invitând pelerinii să vină pentru a putea fi „vindecați de bolile lor fizice și spirituale”.

A fost însă ordonată dezinfectarea mausoleului și instalarea de bariere pentru a-i ține pe oameni departe de un mormânt a cărui incintă ornată din argint este de obicei atinsă sau sărutată de credincioși.

Ministrul Sănătății al Iranului, Saeed Namaki, a anunțat ulterior restricții privind intrarea în lăcașurile sfinte ale șiiților.

Cu toate acestea, Marele Ayatollah Safi Golpayegani a emis, sâmbătă, o Fatwa prin care a solicitat populației să „țină cont” de recomandările ministerului sănătății.

Iranul se confruntă cu cel mai mortal focar al noului coronavirus în afara Chinei.

Experții internaționali sunt îngrijorați de reacția Iranului la criză, întrucât rata de decese a țării prin infecții, în jur de 5,5%, este mult mai mare decât alte țări.

Cel mai recent bilanț oficial anunțat de Iran, indică 77 de decese, însă există temeri că Republica Islamică ar ascunde numărul real al morților.

Luni, un membru senior al consiliului consultativ al Iranului a murit după ce a contractat noul coronavirus, fiind astfel primul oficial de top răpus de boală.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here