VIDEO | Oceanele se confruntă cu un nou episod masiv de albire a coralilor – agenţie americană

Sursa foto: Wikipedia

Planeta se confruntă cu un episod masiv de albire a coralilor din cauza temperaturilor record ale oceanelor, a avertizat luni Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică a SUA (NOAA), informează AFP, citată de Agerpres.

Pentru a doua oară în zece ani, recifele de corali din întreaga lume sunt afectate de un episod major de albire legat de creşterea temperaturilor apei, unele părţi ale Marii Bariere de Corali din Australia riscând să dispară.

Deşi albirea poate duce la moartea coralilor, este un fenomen reversibil, deoarece coralii afectaţi pot supravieţui dacă temperaturile scad şi dacă alţi factori de stres, cum ar fi pescuitul excesiv sau poluarea, se reduc.

„Între februarie 2023 şi aprilie 2024 a fost observată o albire semnificativă a coralilor în emisferele nord şi sud ale fiecărui mare bazin oceanic”, a declarat Derek Manzello de la NOAA.

Acest fenomen a fost confirmat în toate regiunile tropicale, în special în Florida (sudul SUA), în Caraibe, în Brazilia şi în Pacificul tropical estic.

Consecinţele acestui fenomen sunt multiple. Albirea afectează ecosistemele oceanice, dar şi populaţiile umane, având un impact asupra siguranţei lor alimentare şi a economiilor locale.

Actualul episod de albire este al patrulea înregistrat de NOAA din 1985. Episoadele anterioare au fost observate în 1998, 2010 şi 2016.

Reuters: Cantităţi mari de gaze care încălzesc clima sunt introduse ilegal în Europa din China şi Turcia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here