Marşuri de protest au avut loc sâmbătă, pentru al patrulea weekend consecutiv, în oraşe din Franţa, demonstranţii denunţând ceea ce ei consideră a fi reglementări opresive care îi obligă să se vaccineze anti-COVID-19 împotriva voinţei lor şi să prezinte un permis de sănătate pentru activităţi zilnice, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Aceştia au mărşăluit pe străzile din Paris, Nisa, Montpellier şi alte oraşe fluturând pancarte pe care scria „Nu dictaturii” şi scandând „Macron, nu vrem permisul tău de sănătate”.

Potrivit EFE, în toată Franţa, 150 de oraşe au găzduit demonstraţii. La Paris au fost patru, reflectând eterogenitatea unei mişcări care reuneşte activişti anti-vaccin, opozanţi ai permisului de sănătate sau ai vaccinării obligatorii şi, în general, opozanţi ai gestionării crizei sanitare.

Printre protestatari se numără anarhişti ai stângii radicale şi militanţi de extremă-dreapta, rămăşiţe ale mişcării antiguvernamentale ‘Vestele galbene’ care a zguduit conducerea lui Macron în perioada 2018-2019, dar şi alţi cetăţeni care sunt anti-vaccin sau care consideră că permisul de sănătate este discriminatoriu, scrie şi Reuters.

Ratele de vaccinare au crescut după ce Macron şi-a dezvăluit planurile privind permisul de sănătate luna trecută. Două treimi dintre francezi au primit acum o doză şi 55% sunt complet vaccinaţi.

Permise de sănătate similare – care arată dovada vaccinării sau un test negativ recent – au fost introduse şi în alte ţări europene, dar certificatul francez şi obligativitatea vaccinării pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii sunt poate cele mai importante.

Începând de luni, oamenii vor trebui să prezinte un certificat de sănătate pentru a lua masa într-un restaurant, pentru a avea acces la un tratament care nu este de urgenţă într-un spital sau pentru a călători cu un tren interurban. Acest document este deja necesar pentru a avea acces la piscine, muzee şi cluburi de noapte.

 

Angajaţii din domeniul sănătăţii au termen până la 15 septembrie pentru a se vaccina sau riscă să fie concediaţi.

În oraşul Cambrai, din nordul ţării, aproape toate restaurantele şi cafenelele şi-au închis uşile pentru a protesta împotriva cerinţelor privind certificatul de sănătate.

”Nu suntem împotriva vaccinului. Suntem împotriva obligaţiei de a face controale asupra clienţilor noştri”, a declarat managerul unui bar, Laurent Zannier.

Protestatarii îl acuză pe Macron că le calcă în picioare libertăţile şi că îi tratează inegal pe cetăţeni. Preşedintele spune că libertăţile implică responsabilităţi care includ protejarea sănătăţii celorlalţi.

Datele Ministerului Sănătăţii au arătat că nouă din zece pacienţi COVID internaţi la terapie intensivă la sfârşitul lunii iulie nu fuseseră vaccinaţi.

Majoritatea francezilor susţin permisul de sănătate, arată sondajele.

Cea mai înaltă autoritate constituţională a Franţei a decis joi că legislaţia este conformă cu Carta fondatoare a republicii.

Macron se află oficial în vacanţă la reşedinţa oficială de vară de la Bregancon, în sudul ţării, dar săptămâna aceasta a fost omniprezent pe reţele şi în mass-media cu videoclipuri zilnice în care a răspuns la îndoielile reticenţilor sau cu un interviu în Paris Match în care a lăsat să se înţeleagă că nu va da înapoi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here