VIDEO | Premierul Ciucă, la Chişinău: Guvernul României reafirmă sprijinul necondiţionat pentru Republica Moldova

Sursa: captură video

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, aflat în prima sa vizită oficială la Chişinău, a fost primit joi de preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Cu această ocazie, doamna Maia Sandu a mulţumit României pentru tot sprijinul acordat, astfel încât populaţia şi economia Republicii Moldova să treacă cu bine peste iarna complicată, determinată de o creştere exponenţială a costurilor la energie şi gaze, precum şi de lipsa acută a furnizării acestor resurse, în special prin întreruperea furnizării de către Gazprom timp de câteva luni, anunţă Executivul, potrivit News.ro.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a mulţumit, la rândul său, pentru decizia Parlamentului Republicii Moldova de a adapta legislaţia în conformitate cu hotărârea Curţii Constituţionale, respectiv de a acorda limbii române statutul de limbă oficială în Republica Moldova, precizează Guvernul în comunicatul oficial.
”Vizita la Chişinău, un loc de suflet pentru români, îmi oferă prilejul să reafirm sprijinul necondiţionat pentru Republica Moldova în parcursul european, dar şi pentru dezvoltarea economiei, implementarea reformelor şi bunăstarea tuturor cetăţenilor săi. Vreau să apreciez în mod deosebit modul exemplar în care autorităţile Republicii Moldova au reuşit să gestioneze, cu largul sprijin internaţional, situaţia de securitate şi ameninţările actuale. România va rămâne mereu alături de Republica Moldova, indiferent de dificultatea temelor de securitate din regiune”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Preşedintele Maia Sandu a prezentat paşii făcuţi de Republica Moldova pentru îndeplinirea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene în scopul pregătirii deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Principalele probleme ale justiţiei au fost invocate în paralel cu eforturile Guvernului Republicii Moldova de a asigura stabilitatea, securitatea şi siguranţa fiecăruia dintre cetăţeni. În privinţa acestor aspecte, doamna preşedintă Maia Sandu a salutat cooperarea deosebită între România şi Republica Moldova, pentru a depăşi provocările generate de încercările repetate de destabilizare a situaţiei politice şi sociale intervenite din partea Federaţiei Ruse.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat angajamentul total al României în susţinerea Republicii Moldova, atât pe parcursul său european, cât şi pentru consolidarea situaţii economice şi menţinerea stabilităţii şi a securităţii în faţa provocărilor hibride la care este supusă.
Totodată, a fost prezentat stadiul implementării programului de sprijin finanţat cu 100 de milioane de euro de către Guvernul României. În acest sens, premierul român a anunţat deblocarea primei părţi de 25 milioane euro a acestui program, care a fost aprobată de către Guvernul României.
Din perspectiva cooperării la nivelul mediului de afaceri, ambele părţi au arătat deschidere pentru a încuraja mediul de business de pe ambele maluri ale Prutului să colaboreze în domeniile de interes reciproc şi relevante pentru potenţialul de dezvoltare economică.
În vizita oficială, premierul României este însoţit de ministrul Apărării, Angel Tîlvâr, ministrul Energiei, Virgil Popescu, Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, şi şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Mircea Abrudean.

Nicolae Ciucă, în declaraţiile comune cu premierul Recean: România a propus recent la nivel european crearea unui regim de sancţiuni pentru contracararea acţiunilor de destabilizare a Republicii Moldova, continuăm demersurile în această direcţie

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, la Chişinău, în declaraţiile comune cu omologul său moldovean, Dorin Recean, că România a propus recent la nivel european crearea unui regim de sancţiuni pentru contracararea acţiunilor de destabilizare a Republicii Moldova şi continuă demersurile în această direcţie şi vor lucra îndeaproape cu Guvernul de la Chişinău, cu statele membre UE şi cu instituţiile europene pentru transpunerea în practică a acestui obiectiv, relatează News.ro.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat în cadrul declaraţiilor comune cu omologul său că avem o agendă bilaterală densă, proiecte pentru un trai mai bun al cetăţenilor noştri şi pentru relaţii mai strânse între cele două maluri ale Prutului.

”Este motivul pentru care sunt însoţit în această vizită de mai mulţi membri ai Guvernului României. Am urmărit astfel să avem un dialog cât mai aplicat şi pragmatic pe subiecte de interes central, inclusiv în plan sectorial. Am discutat cu privire la demersurile noastre, printre altele, pentru renovarea, dar şi construcţia de noi poduri peste râul Prut, pentru deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei, pentru implementarea proiectului legat de controlul coordonat la graniţă, pentru formarea de personal în diverse sectoare şi structuri ale Republicii Moldova şi pentru dezvoltarea infrastructurii energetice dintre cele două state”, a spus premierul Ciucă

. El a arătat că a abordat, totodată, aspecte legate de prezenţa investitorilor români în economia Republicii Moldova.

”În context, am subliniat importanţa unui climat de afaceri conform cu standardele europene, condiţie esenţială pentru extinderea investiţiilor. România va continua să susţină dezvoltarea capitalului uman al Republicii Moldova prin acordarea de burse de studii în universităţile româneşti, pentru toate programele de studii şi la toate nivelurile educaţionale. De asemenea, universităţile româneşti sunt prezente pe teritoriul Republicii Moldova cu extensiuni universitare dezvoltate în parteneriat cu instituţiile de învăţământ superior din Republica Moldova, oferind programe de studii de înaltă calitate academică”, a menţionat premierul Ciucă.

Şeful Executivului a salutat deschiderea instituţiilor din Republica Moldova, centrale şi locale, pentru consolidarea legăturilor noastre profunde. ”Vedem aceste demersuri solide în România, prin sprijin politic la toate nivelurile, vocal, sincer şi activ pentru accelerarea procesului de integrare a Republicii Moldova în UE. Prin asistenţă concretă sub formă de asistenţă financiară nerambursabilă, prin furnizarea de energie electrică, prin alocări de păcură şi alte produse energetice, prin valorificarea gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău, prin transfer de expertiză şi alte forme de sprijin. Vedem, deopotrivă, aceeaşi deschidere şi abordare sinceră din partea Republicii Moldova faţă de întărirea relaţiilor fireşti, profunde, între Bucureşti şi Chişinău. Măsurile dumneavoastră curajoase care vizează restabilirea adevărului istoric şi ştiinţific, precum şi repararea unor nedreptăţi din perioada sovietică, reconfirmă comunitatea de limbă, istorie şi cultură dintre România şi Republica Moldova, precum şi profunzimea legăturilor noastre spirituale”, a subliniat premierul. Nicolae

Ciucă a mai spus că ”Războiul din Ucraina, implicaţiile lui majore asupra Republicii Moldova, precum şi acţiunile tot mai agresive de destabilizare susţinute de Moscova şi de interese locale ostile, toate acestea reclamă o coordonare strânsă şi constantă”.

”De aceea, am arătat că România a propus recent la nivel european crearea unui regim de sancţiuni pentru contracararea acţiunilor de destabilizare a Republicii Moldova. Continuăm demersurile în această direcţie şi vom lucra îndeaproape cu Guvernul de la Chişinău, cu statele membre UE şi cu instituţiile europene pentru transpunerea în practică a acestui obiectiv. Preşedintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, a expus în urmă cu aproape o săptămână, în Parlamentul de la Chişinău, o viziune clară şi ambiţioasă pentru reformarea statului şi aderarea la UE. Republica Moldova a pornit ferm pe calea reformelor şi a integrării europene cu scopul de a oferi un trai bun cetăţenilor săi. Aveţi un obiectiv clar pe termen scurt, cel al îndeplinirii recomandărilor Comisiei Europene şi al începerii negocierilor de aderare”, a arătat Ciucă.

Şeful Executivului a menţionat că ”nu este un drum uşor, dar este un efort necesar, benefic şi în care vă susţinem cu tărie”.

”Toţi cei care poate se îndoiesc de justeţea acestui drum nu au decât să se uite la exemplul României, la cât de mult şi profund a evoluat România în contextul integrării în UE. Toţi indicatorii socio-economici probează acest lucru. Nu există altă opţiune care să poată oferi cetăţenilor Republicii Moldova acces la libertate, stabilitate, prosperitate, la un trai în demnitate, decât integrarea în Uniunea Europeană. Am văzut, chiar zilele trecute, cât de dificil este să faci reformă, spre exemplu în domeniul justiţiei. Observ însă că obstacolele deloc uşoare nu stau în calea Preşedintelui, a Parlamentului şi a Guvernului de a lua măsuri conform aşteptărilor exprimate de cetăţeni. Salut curajul şi determinarea autorităţilor pentru a avansa pe acest palier. Cunoaştem din proprie experienţă că nu este un drum simplu şi nici lipsit de provocări. Cred însă cu tărie în voinţa politică a Guvernului R. Moldova, în capacitatea colegiloe de la Chişinău de a găsi soluţii durabile şi echilibrate care să reaşeze pe temelii corecte sistemul de justiţie, în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova”, a precizat Nicolae Ciucă.

Şeful Executivului a spus în final că Republica Moldova se bucură de un capital de simpatie fără precedent la nivel european şi internaţional, iar acesta trebuie în continuare fructificat pentru a construi o Republică Moldova mai sigură, mai prosperă şi europeană.

”Trebuie, de asemenea, valorificat pentru a transforma Republica Moldova într-un stat furnizor de stabilitate în regiune, în interesul cetăţenilor săi şi deopotrivă al Uniunii Europene. Vă asigur, domnule Prim-ministru, că Guvernul României va fi alături de Guvernul Republicii Moldova în eforturile de îndeplinire a obiectivelor asumate”, a arătat Ciucă.

 

Limba română devine oficial limba de stat a Republicii Moldova. Maia Sandu a promulgat legea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here